Chleb ze starej niemieckiej receptury. Miękki, delikatny i puszysty

Prosty chleb ze starej receptury przygotujesz w mgnieniu oka. Nie potrzebujesz zakwasu, wystarczą suszone drożdże. Idealnie miękki i delikatny chleb na śniadanie.

Chleb ze starej niemieckiej receptury- PysznościChleb ze starej niemieckiej receptury- Pyszności
Ewa

Przepis na prosty chleb

Dawniej własnoręcznie pieczony chleb często gościł w polskich domach. Z czasem jednak to rozwiązanie stało się mniej popularne. Jeśli jednak masz ochotę na przygotowanie swojego pieczywa w domu, ale boisz się, że jest to trudne i czasochłonne, to mamy proste rozwiązanie. Prosty chleb bez zakwasu, na suszonych drożdżach idealnie sprawdzi się do kanapek. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i może rozpocząć twoją przygodę z pieczeniem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chleb ze starej niemieckiej receptury

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 30 g cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 4 g soli
  • 30 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, suszone drożdże, olej oraz mleko. Z podanych składników wyrób ciasto. Możesz zrobić to przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym hakiem lub ręcznie. Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt i zawiń  w rulon. Końcówkę natnij przy pomocy noża do pizzy i zawiń do końca.

Obrazek
Chleb ze starej receptury- Pyszności

Powstały rulon przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Chleb ze starej receptury- Pyszności
Chleb ze starej receptury- Pyszności

Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie możesz podzielić go na mniejsze porcje. Warto chwilę poczekać, bo krojenie ciepłego pieczywa powoduje, że rozpada się ono i kruszy.

Nasz prosty chleb na bazie drożdży jest już gotowy. Idealny na kanapki i  jako dodatek do potraw. Smacznego!

Chleb ze starej receptury- Pyszności
Chleb ze starej receptury- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji