Chleb ziemniaczany z mozzarellą. Idealnie puszysty i wilgotny

Puszysty w środku, z chrupiącą skórką i serem mozzarella - przepis na prosty chleb ziemniaczany z kilku tanich składników.

Chleb ziemniaczany z mozzarellą- PysznościChleb ziemniaczany z mozzarellą- Pyszności
Ewa

Zapomnij o tradycyjnym chlebie — ziemniaczany to prawdziwa rewolucja w świecie pieczywa. Dodatek ziemniaków sprawia, że domowy wypiek dłużej zachowuje świeżość i swoje właściwości. Moi bliscy uwielbiają ten delikatny smak przełamany mozzarellą. Taki chlebek świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do kanapek, ale również jako pyszny dodatek do grilla. Rodzina nie uwierzy, że jednym ze składników są zwykłe ziemniaki. Z upieczeniem takiego chleba poradzi sobie nawet kuchenny amator. Nie trzeba długo wyrabiać i czekać, nie potrzebujesz żadnego zakwasu. Miska w dłoń i do dzieła.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chleb ziemniaczany

Składniki:

  • 2 małe ziemniaki lub 1 duży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 2 łyżki masła - roztopionego
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zalewam dwoma łyżkami wody. Wstawiam do mikrofalówki na 4-5 minut. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, gotując w garnku i dobrze odcedzając.

2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam przy pomocy tłuczka.

3. Przekładam purée do miski robota kuchennego, dodaję mleko, cukier, suszone drożdże, roztopione masło i wyrabiam przy pomocy haka.

Chleb ziemniaczany- Pyszności
Chleb ziemniaczany- Pyszności

4. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję mąkę pszenną oraz jajko. Wyrabiam ciasto, przekładając na blat podsypany mąką.

5. Formuję kulę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Obrazek
Chleb ziemniaczany- Pyszności

6. Wyrośnięte ciasto polewam odrobiną oliwą z oliwek i odstawiam na dodatkowe 15-20 minut.

7. Ciasto podsypuję mąkę pszenną i rozwałkowuję na prostokąt. Podsypuję startym serem i zawijam.

Zawijanie chlebka- Pyszności
Zawijanie chlebka- Pyszności

8. Zawinięty chlebek przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podsypuję mąka i odstawiam na 15 minut.

9. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 20-25 minut.

Pieczenie chlebka- Pyszności
Pieczenie chlebka- Pyszności

10. Upieczone pieczywo odstawiam, aby przestygło. Kroję na kromki i podaję mojej rodzinie.Smacznego!

Chleb ziemniaczany- Pyszności
Chleb ziemniaczany- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇