Chleb ziemniaczany z mozzarellą. Idealnie puszysty i wilgotny
19.06.2023 14:00, aktual.: 20.06.2023 14:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Puszysty w środku, z chrupiącą skórką i serem mozzarella - przepis na prosty chleb ziemniaczany z kilku tanich składników.
Zapomnij o tradycyjnym chlebie — ziemniaczany to prawdziwa rewolucja w świecie pieczywa. Dodatek ziemniaków sprawia, że domowy wypiek dłużej zachowuje świeżość i swoje właściwości. Moi bliscy uwielbiają ten delikatny smak przełamany mozzarellą. Taki chlebek świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza do kanapek, ale również jako pyszny dodatek do grilla. Rodzina nie uwierzy, że jednym ze składników są zwykłe ziemniaki. Z upieczeniem takiego chleba poradzi sobie nawet kuchenny amator. Nie trzeba długo wyrabiać i czekać, nie potrzebujesz żadnego zakwasu. Miska w dłoń i do dzieła.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Chleb ziemniaczany
Składniki:
- 2 małe ziemniaki lub 1 duży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suchych drożdży
- 2 łyżki masła - roztopionego
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zalewam dwoma łyżkami wody. Wstawiam do mikrofalówki na 4-5 minut. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, gotując w garnku i dobrze odcedzając.
2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam przy pomocy tłuczka.
3. Przekładam purée do miski robota kuchennego, dodaję mleko, cukier, suszone drożdże, roztopione masło i wyrabiam przy pomocy haka.
4. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję mąkę pszenną oraz jajko. Wyrabiam ciasto, przekładając na blat podsypany mąką.
5. Formuję kulę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
6. Wyrośnięte ciasto polewam odrobiną oliwą z oliwek i odstawiam na dodatkowe 15-20 minut.
7. Ciasto podsypuję mąkę pszenną i rozwałkowuję na prostokąt. Podsypuję startym serem i zawijam.
8. Zawinięty chlebek przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podsypuję mąka i odstawiam na 15 minut.