Będzie hitem na każdej domówce. Mięciutki drożdżowy chlebek z wyjątkowym farszem

Kiedy na stół wjeżdża chlebek hot dog do odrywania, wszyscy goście padają z wrażenia. Chlebek nie tylko efektownie się prezentuje, ale także obłędnie pachnie i – co najważniejsze – zachwyca smakiem. Jest niesamowicie miękki, pulchny i świetnie smakuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do sałatek. Przekonajcie się sami.

ObrazekPyszności - Fot. Zgotowana Paula
Katarzyna Gileta

Chlebek do odrywania można przygotować w wielu wersjach – zarówno na słodko np. z masłem i cynamonem, jak i wytrawnie – z masłem czosnkowym, pesto czy mozzarellą i sosem pomidorowym. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Sprawdza się na domowych imprezach, przy grillu, podczas wieczoru filmowego z przyjaciółmi czy na romantycznej kolacji we dwoje.

Chlebek hot dog do odrywania zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sekret to pyszny farsz, który kojarzy się z ulubioną przekąską typu fast food. Zaletą tego chlebka jest także prosty przepis, no i krótka lista składników. Na dodatek wszystkie te składniki pewnie już macie w lodówce, więc nawet nie będziecie musieli wychodzić do sklepu, by wyczarować ten smakowity chlebek hot dog do odrywania. Przepis na chlebek poleca Paulina, autorka bloga Zgotowana Paula.

Polecamy również przepis Pauliny na pierożki z mięsem z rosołu:

Chlebek hot dog do odrywania - przepis

Składniki na farsz:

       
  • 25 g musztardy
  • 25 g ketchupu
  • 100 g żółtego sera
  • 3-4 parówki
  • 40 g prażonej cebulki

Ciasto drożdżowe:

        
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cieplej wody
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Jak zrobić chlebek hot dog do odrywania? Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj. Najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Ketchup wymieszaj z musztardą. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, a parówki pokrój w plasterki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmaruj sosem z musztardy i ketchupu. Posyp żółtym serem i prażoną cebulką. Pokrój na paski o szerokości ok. 5 cm. Na każdym pasku ułóż plastry parówek. Zwiń paski w luźne ślimaczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 35-40 min. w 180 stopniach.

Zajrzyj również na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziesz fantastyczny przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości