Będzie hitem na każdej domówce. Mięciutki drożdżowy chlebek z wyjątkowym farszem

Kiedy na stół wjeżdża chlebek hot dog do odrywania, wszyscy goście padają z wrażenia. Chlebek nie tylko efektownie się prezentuje, ale także obłędnie pachnie i – co najważniejsze – zachwyca smakiem. Jest niesamowicie miękki, pulchny i świetnie smakuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do sałatek. Przekonajcie się sami.

ObrazekPyszności - Fot. Zgotowana Paula
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Chlebek do odrywania można przygotować w wielu wersjach – zarówno na słodko np. z masłem i cynamonem, jak i wytrawnie – z masłem czosnkowym, pesto czy mozzarellą i sosem pomidorowym. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Sprawdza się na domowych imprezach, przy grillu, podczas wieczoru filmowego z przyjaciółmi czy na romantycznej kolacji we dwoje.

Chlebek hot dog do odrywania zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sekret to pyszny farsz, który kojarzy się z ulubioną przekąską typu fast food. Zaletą tego chlebka jest także prosty przepis, no i krótka lista składników. Na dodatek wszystkie te składniki pewnie już macie w lodówce, więc nawet nie będziecie musieli wychodzić do sklepu, by wyczarować ten smakowity chlebek hot dog do odrywania. Przepis na chlebek poleca Paulina, autorka bloga Zgotowana Paula.

Polecamy również przepis Pauliny na pierożki z mięsem z rosołu:

Chlebek hot dog do odrywania - przepis

Składniki na farsz:

       
  • 25 g musztardy
  • 25 g ketchupu
  • 100 g żółtego sera
  • 3-4 parówki
  • 40 g prażonej cebulki

Ciasto drożdżowe:

        
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cieplej wody
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Jak zrobić chlebek hot dog do odrywania? Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj. Najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Ketchup wymieszaj z musztardą. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, a parówki pokrój w plasterki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmaruj sosem z musztardy i ketchupu. Posyp żółtym serem i prażoną cebulką. Pokrój na paski o szerokości ok. 5 cm. Na każdym pasku ułóż plastry parówek. Zwiń paski w luźne ślimaczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 35-40 min. w 180 stopniach.

Zajrzyj również na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziesz fantastyczny przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza