Będzie hitem na każdej domówce. Mięciutki drożdżowy chlebek z wyjątkowym farszem
Kiedy na stół wjeżdża chlebek hot dog do odrywania, wszyscy goście padają z wrażenia. Chlebek nie tylko efektownie się prezentuje, ale także obłędnie pachnie i – co najważniejsze – zachwyca smakiem. Jest niesamowicie miękki, pulchny i świetnie smakuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do sałatek. Przekonajcie się sami.
03.02.2023 | aktual.: 10.10.2023 09:09
Chlebek do odrywania można przygotować w wielu wersjach – zarówno na słodko np. z masłem i cynamonem, jak i wytrawnie – z masłem czosnkowym, pesto czy mozzarellą i sosem pomidorowym. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Sprawdza się na domowych imprezach, przy grillu, podczas wieczoru filmowego z przyjaciółmi czy na romantycznej kolacji we dwoje.
Chlebek hot dog do odrywania zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sekret to pyszny farsz, który kojarzy się z ulubioną przekąską typu fast food. Zaletą tego chlebka jest także prosty przepis, no i krótka lista składników. Na dodatek wszystkie te składniki pewnie już macie w lodówce, więc nawet nie będziecie musieli wychodzić do sklepu, by wyczarować ten smakowity chlebek hot dog do odrywania. Przepis na chlebek poleca Paulina, autorka bloga Zgotowana Paula.
Polecamy również przepis Pauliny na pierożki z mięsem z rosołu:
Chlebek hot dog do odrywania - przepis
Składniki na farsz:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cieplej wody
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Jak zrobić chlebek hot dog do odrywania? Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj. Najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj farsz. Ketchup wymieszaj z musztardą. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, a parówki pokrój w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmaruj sosem z musztardy i ketchupu. Posyp żółtym serem i prażoną cebulką. Pokrój na paski o szerokości ok. 5 cm. Na każdym pasku ułóż plastry parówek. Zwiń paski w luźne ślimaczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając małe odstępy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 35-40 min. w 180 stopniach.
Zajrzyj również na nasz kanał YouTube, gdzie znajdziesz fantastyczny przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami: