Chlebek z camembertem i obłędnym musem winogronowym. Znajomi będą zachwyceni

Prosty, domowy chlebek drożdżowy nadziewany camembertem to prosta przekąska i wprost idealna na imprezę. Z musem winogronowym smakuje wyśmienicie.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- PysznościChlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Ewa

Camembert to jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych na rynku. Ma również dość przystępny, niezbyt ostry smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli. W połączeniu z chrupiącym chlebem drożdżowym smakuje po prostu przepysznie. Całość przełamałam słodkim musem winogronowym. To przekąska wprost stworzona do dzielenia się - wykładam ją na duży talerz, a moi bliscy odrywają kawałki pieczywa z serem i zanurzają w domowym sosie. Idealne na rodzinną kolację, spotkanie ze znajomymi lub pyszną przekąskę.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ser camembert
  • odrobina mleka do posmarowania

Mus z winogron

  • 1 kg winogron
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam ciepłe mleko i dodaję suszone drożdże oraz cukier. Mieszam.

2. Następnie wlewam oliwę z oliwek, sól i mąkę pszenną i wyrabiam ciasto.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

3. Gotowe ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować.

4. W międzyczasie przygotowuję mus winogronowy. Winogrona dokładnie myję i dzielę na pół. Wrzucam do wysokiego naczynia i blenduję.

5. Zblendowane winogrona przelewam do garnuszka, dodają mąkę ziemniaczaną i podgrzewam, aż mus zgęstnieje.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

6. Podrośnięte ciasto wyrabiam na stole podsypanym mąką, rozwałkowuję i wycinam kółka. Możesz zrobić to przy pomocy foremki lub wąskiej szklanki.

7. Kawałki sera camembert zawijam w wycięte kawałki ciasta.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

8. Przygotowane kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robię to dość ciasno, jedna kulka przy drugiej. Smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 15-20 minut.

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

9. Upieczone chleb podaję z winogronowym sosem. Odrywaj kawałki i zanurzaj w musie winogronowym. Idealne połączeni smaków!

Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności
Chlebek z camembertem i musem winogronowym- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów