Chlebek z camembertem i obłędnym musem winogronowym. Znajomi będą zachwyceni
Prosty, domowy chlebek drożdżowy nadziewany camembertem to prosta przekąska i wprost idealna na imprezę. Z musem winogronowym smakuje wyśmienicie.
21.04.2023 | aktual.: 15.09.2023 15:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Camembert to jeden z najpopularniejszych serów pleśniowych na rynku. Ma również dość przystępny, niezbyt ostry smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli. W połączeniu z chrupiącym chlebem drożdżowym smakuje po prostu przepysznie. Całość przełamałam słodkim musem winogronowym. To przekąska wprost stworzona do dzielenia się - wykładam ją na duży talerz, a moi bliscy odrywają kawałki pieczywa z serem i zanurzają w domowym sosie. Idealne na rodzinną kolację, spotkanie ze znajomymi lub pyszną przekąskę.
Chlebek z camembertem i musem winogronowym
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ser camembert
- odrobina mleka do posmarowania
Mus z winogron
- 1 kg winogron
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam ciepłe mleko i dodaję suszone drożdże oraz cukier. Mieszam.
2. Następnie wlewam oliwę z oliwek, sól i mąkę pszenną i wyrabiam ciasto.
3. Gotowe ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby drożdże zaczęły pracować.
4. W międzyczasie przygotowuję mus winogronowy. Winogrona dokładnie myję i dzielę na pół. Wrzucam do wysokiego naczynia i blenduję.
5. Zblendowane winogrona przelewam do garnuszka, dodają mąkę ziemniaczaną i podgrzewam, aż mus zgęstnieje.
6. Podrośnięte ciasto wyrabiam na stole podsypanym mąką, rozwałkowuję i wycinam kółka. Możesz zrobić to przy pomocy foremki lub wąskiej szklanki.