Chlebek ziemniaczany z serem. Przepis na prosty, domowy wypiek
Jak zrobić chlebek ziemniaczany z dodatkiem sera, który skradnie Twoje serce? Przepis na puszysty, wilgotny i pełen smaku wypiek ziemniaczany. Pachnie pięknie podczas pieczenia.
18.05.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:17
Domowy chlebek ziemniaczany. Jak zrobić?
Z ziemniaka można zrobić wszystko: zupę, sałatkę i wódkę. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które ma naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. Dziś ziemniak pojawia się w jeszcze bardziej nieszablonowym wydaniu: stał się jednym ze składników domowego chlebka ziemniaczanego z dodatkiem sera. Przepis, który pokochasz.
Puszyste, wilgotne wnętrze przypomina nieco bułkę. Sprawdzi się idealnie na stole z przekąskami podczas rodzinnych imprez i spotkań z przyjaciółmi. Jak zrobić chlebek ziemniaczany?
Składniki na chlebek ziemniaczano-serowy
- ugotowany ziemniak
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 8 gramów suszonych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1.3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 gramów żółtego sera
Przepis na chlebek ziemniaczany
Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste. Do miski wrzuć ugotowanego ziemniaka i dodaj do niego mleka. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków stwórz purée. Postaraj się, aby było gładkie, bez grudek. Następnie dodaj łyżkę cukru, suszone drożdże, jajko i 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól. Ponownie wymieszaj.
Do miski dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Pamiętaj o przykryciu miski czystą, bawełnianą ściereczką. Możesz ją zostawić w nagrzanym do 50 st piekarniku, wyłączyć grzałki i pozostawić tam włączone światełko.
Chlebek ziemniaczany z pietruszką
Gdy ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość przełóż je do kwadratowej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Ciasto może kleić się do rąk, ale nie musisz dodawać dużo więcej mąki. Rozprowadź masę na blaszce i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Chlebek ziemniaczany – czas pieczenia. Kiedy ciasto już podrośnie, ponownie wyciągnij je na kuchenny blat. Zrób w nim delikatnie prostopadle wgłębienia i powtykaj w nie plastry lub kawałki żółtego sera. Wstaw formę na środkową półkę piekarnika z funkcją góra- dół. Piec 30 – 35 minut do zrumienienia ciasta.
Pyszny chlebek ziemniaczano-serowy
Po tym czasie nasz chlebek jest już gotowy. Poczekaj z krojeniem do momentu, aż będzie miał temperaturę pokojową. Smacznego!