PrzepisChlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się. Prosty i smaczny

Chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się. Prosty i smaczny

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Ewa

01.02.2023 19:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puszysty chlebek ziołowy z fetą z ciasta drożdżowego to prosty przepis na imprezową przekąskę. Wprost stworzony do dzielenia się i wspólnego jedzenia.

Przepis na odrywany chlebek

Odrywany chlebek to absolutny must have każdej imprezy. Przygotuj go raz, a Twoi bliscy i znajomi za każdym razem będą prosili, żebyś jeszcze raz upiekł ten chlebek. Miękkie, drożdżowe ciasto z chrupiącą skórką przekładane masłem z dodatkiem pietruszki podkręca dodatkowo słony ser feta. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Prosty, smaczny i efektowny wypiek, który wychodzi za każdym razem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chlebek ziołowy z fetą

Składniki:

  • 600-650 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 40 g roztopionego masła do ciasta + 120 g do posmarowania
  • 200 g sera fety
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób  przygotowania:

Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj suche drożdże i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, roztopione masło i wyrób ciasto przy pomocy rąk lub robota kuchennego. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aby ciasto urosło.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj na prostokąt. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadź roztopione masło. Dodaj pokruszony ser feta oraz natkę pietruszki i przy pomocy wałka "wbij" składniki w drożdżowe ciasto.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Przy pomocy nożyka do pizzy podziel na pasy. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na samym środku postaw żaroodporną miseczkę. Ułóż plastry ciasta wokół rantów. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Po upieczeniu wypełnij miseczkę ulubionym dipem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy lub tzatziki. Jedz, odrywając kawałki ciasta i zanurzając je w sosie.

Smacznego!

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także