PrzepisChlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się. Prosty i smaczny

Chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się. Prosty i smaczny

Puszysty chlebek ziołowy z fetą z ciasta drożdżowego to prosty przepis na imprezową przekąskę. Wprost stworzony do dzielenia się i wspólnego jedzenia.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Ewa

01.02.2023 19:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na odrywany chlebek

Odrywany chlebek to absolutny must have każdej imprezy. Przygotuj go raz, a Twoi bliscy i znajomi za każdym razem będą prosili, żebyś jeszcze raz upiekł ten chlebek. Miękkie, drożdżowe ciasto z chrupiącą skórką przekładane masłem z dodatkiem pietruszki podkręca dodatkowo słony ser feta. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Prosty, smaczny i efektowny wypiek, który wychodzi za każdym razem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Chlebek ziołowy z fetą

Składniki:

  • 600-650 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 40 g roztopionego masła do ciasta + 120 g do posmarowania
  • 200 g sera fety
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób  przygotowania:

Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj suche drożdże i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, roztopione masło i wyrób ciasto przy pomocy rąk lub robota kuchennego. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aby ciasto urosło.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj na prostokąt. Przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadź roztopione masło. Dodaj pokruszony ser feta oraz natkę pietruszki i przy pomocy wałka "wbij" składniki w drożdżowe ciasto.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Przy pomocy nożyka do pizzy podziel na pasy. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na samym środku postaw żaroodporną miseczkę. Ułóż plastry ciasta wokół rantów. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności

Po upieczeniu wypełnij miseczkę ulubionym dipem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy lub tzatziki. Jedz, odrywając kawałki ciasta i zanurzając je w sosie.

Smacznego!

Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności
Chlebek ziołowy z fetą- Pyszności