Chłodnik litewski Magdy Gessler zachwyca głębokim kolorem i intensywnym smakiem

Lato to czas, kiedy nie chętnie sięgamy po gorące zupy, które w polskiej kuchni królują najczęściej. Z pomocą przychodzi niezawodna Magda Gessler i jej chłodnik.. Prosty i szybki w przygotowaniu - świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień. Oto jej sprawdzony przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler!

Obrazek
Paulina

Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • Pęczek botwiny
  • 2 buraki
  • Świeży ogórek
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Pół pęczka koperku
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • Sól, pieprz, cukier
Obrazek

Sposób przygotowania chłodnika:

Na początku myjemy dokładnie wszystkie składniki, zaczynając od botwiny i buraków. Następnie wszystko obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Bierzemy tarkę i na grubych oczkach ścieramy buraczki, które potem dodajemy do botwinki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.

Teraz łączymy wszystkie zimne składniki, czyli kefir, śmietanę i zsiadłe mleko, a następnie mieszamy. Do nabiału dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek oraz umytej posiekane zioła. Delikatnie wszystko mieszamy. Jeśli wywar, który wcześniej gotowaliśmy wystygł to dolewamy składniki, które zostały przed chwilą połączone. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. Można użyć soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstawiamy do lodówki, dobrze by nasz chłodnik tam postał przez kilka godzin.

Obrazek

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.

Zobacz na naszym kanale przepis na dwukolorowy chłodnik: 

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥