Chłodnik litewski Magdy Gessler zachwyca głębokim kolorem i intensywnym smakiem

Lato to czas, kiedy nie chętnie sięgamy po gorące zupy, które w polskiej kuchni królują najczęściej. Z pomocą przychodzi niezawodna Magda Gessler i jej chłodnik.. Prosty i szybki w przygotowaniu - świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień. Oto jej sprawdzony przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler!

Obrazek
Paulina

Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • Pęczek botwiny
  • 2 buraki
  • Świeży ogórek
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Pół pęczka koperku
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • Sól, pieprz, cukier
Obrazek

Sposób przygotowania chłodnika:

Na początku myjemy dokładnie wszystkie składniki, zaczynając od botwiny i buraków. Następnie wszystko obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Bierzemy tarkę i na grubych oczkach ścieramy buraczki, które potem dodajemy do botwinki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.

Teraz łączymy wszystkie zimne składniki, czyli kefir, śmietanę i zsiadłe mleko, a następnie mieszamy. Do nabiału dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek oraz umytej posiekane zioła. Delikatnie wszystko mieszamy. Jeśli wywar, który wcześniej gotowaliśmy wystygł to dolewamy składniki, które zostały przed chwilą połączone. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. Można użyć soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odstawiamy do lodówki, dobrze by nasz chłodnik tam postał przez kilka godzin.

Obrazek

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.

Zobacz na naszym kanale przepis na dwukolorowy chłodnik: 

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby