Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Choinka z ciasta francuskiego z serkiem śmietankowym i szpinakiem to nasza kolejna świąteczna propozycja, której nie możesz przegapić. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 1/2 szkl. szpinak mrożony posiekany
  3. 1/3 szkl. parmezan
  4. 230 g serek śmietankowy
  5. 1/3 szkl. marynowana cukinia
  6. 1,5 łyżeczki czosnek granulowany
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: serek śmietankowy, parmezan, marynowaną cukinię, czosnek granulowany, pieprz, sól parmezan i rozmrożony oraz posiekany szpinak.

Obrazek

2. Z ciasta francuskiego wytnij kształt choinki.

Obrazek

3. Rozprowadź na drzewku wcześniej przygotowany farsz.

Obrazek

4. Przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego. Po czym zrób nacięcia, jak na zdjęciu poniżej. Powykręcaj każdy kawałek, aby choinka nabrała ciekawych kształtów.

Obrazek

5. Z ciasta, które zostało, powycinaj gwiazdki.

Obrazek

6. Następnie umieść je na choince. Posmaruj drzewko jajkiem i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji