PrzepisNajbardziej chrupiące kotlety schabowe świata bez smażenia. Zwykłą panierkę zastępuje wyborna kruszonka

Najbardziej chrupiące kotlety schabowe świata bez smażenia. Zwykłą panierkę zastępuje wyborna kruszonka

Schabowe w polskiej kuchni królują od wielu lat. Czy schabowe bez smażenia mogą być równie chrupiące, jak te robione tradycyjne na oleju? Okazuje się, że tak. Jeśli masz ochotę na to pyszne danie w nieco innym wydaniu- poniżej zostawimy listę składników i sposób przygotowania. Zobacz genialny przepis na chrupiące kotlety schabowe pod kruszonką!

Najbardziej chrupiące kotlety schabowe świata bez smażenia. Zwykłą panierkę zastępuje wyborna kruszonka
Paulina

22.08.2022 06:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące kotlety schabowe pod kruszonką

Wielu z nas robi schabowego przynajmniej raz w tygodniu. Ta popularna potrawa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Często na początek rozbijamy mięso, przyprawiamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Okazuje się, że ten ostatni krok możemy pominąć. Kotlety możemy zrobić w piekarniku w zaledwie 15-20 minut. Mięso będzie pokrywać pyszna maślana kruszonka na bazie bułki tartej i zielonej pietruszki.

Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Kotlety schabowe bez smażenia

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania kotletów:

Ostrym nożem pokrój schab na 6 plastrów. Następnie, każdy z plastrów dokładnie rozbij przy pomocy tłuczka do schabu. Najlepiej zrobić to z użyciem foli spożywczej. Dzięki temu mięso nie będzie rozpryskiwać się na boki. Na końcu osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.

Rozbite kotlety, dopraw solą, pieprzem i ostrą paprykę. Następnie lekko obsmażamy mięso na patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, by mięso ociekło z tłuszczu.

Po obsmażeniu mięsa przygotuj panierkę. Połącz bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 5 łyżeczek masła.  Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw całość do smaku. Mięso połóż na papierze do pieczenia.  Kruszonkę ułóż na obsmażonym mięsie. Tak przygotowane kotlety zapiekamy na blaszce w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kotlety bez jajka i smażenia wychodzą fenomenalnie. Tak przygotowane mięso podawaj z ziemniakami z wody i surówką ze świeżych zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie!