Najbardziej chrupiące kotlety schabowe świata bez smażenia. Zwykłą panierkę zastępuje wyborna kruszonka

Schabowe w polskiej kuchni królują od wielu lat. Czy schabowe bez smażenia mogą być równie chrupiące, jak te robione tradycyjne na oleju? Okazuje się, że tak. Jeśli masz ochotę na to pyszne danie w nieco innym wydaniu- poniżej zostawimy listę składników i sposób przygotowania. Zobacz genialny przepis na chrupiące kotlety schabowe pod kruszonką!

Obrazek
Paulina
Obrazek
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Chrupiące kotlety schabowe pod kruszonką

Wielu z nas robi schabowego przynajmniej raz w tygodniu. Ta popularna potrawa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Często na początek rozbijamy mięso, przyprawiamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Okazuje się, że ten ostatni krok możemy pominąć. Kotlety możemy zrobić w piekarniku w zaledwie 15-20 minut. Mięso będzie pokrywać pyszna maślana kruszonka na bazie bułki tartej i zielonej pietruszki.

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Kotlety schabowe bez smażenia

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania kotletów:

Ostrym nożem pokrój schab na 6 plastrów. Następnie, każdy z plastrów dokładnie rozbij przy pomocy tłuczka do schabu. Najlepiej zrobić to z użyciem foli spożywczej. Dzięki temu mięso nie będzie rozpryskiwać się na boki. Na końcu osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.

Rozbite kotlety, dopraw solą, pieprzem i ostrą paprykę. Następnie lekko obsmażamy mięso na patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, by mięso ociekło z tłuszczu.

Po obsmażeniu mięsa przygotuj panierkę. Połącz bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 5 łyżeczek masła.  Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw całość do smaku. Mięso połóż na papierze do pieczenia.  Kruszonkę ułóż na obsmażonym mięsie. Tak przygotowane kotlety zapiekamy na blaszce w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kotlety bez jajka i smażenia wychodzą fenomenalnie. Tak przygotowane mięso podawaj z ziemniakami z wody i surówką ze świeżych zielonych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯