Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące nuggetsy możesz przygotować bez dodatku tłuszczu

Nuggetsy w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to świetny pomysł na przekąskę z kurczaka. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić nuggetsy z kurczaka w zdrowszej wersji?

Obrazek
Ewa

Nuggetsy to nic innego jak kąski z kurczaka w chrupiącej panierce. Najczęściej przygotowuje się je przez smażenie w głęboki tłuszczu. Świetnie sprawdzą się zarówno jako ciepła przekąska, jak i pyszny obiad. Dodaj do nich warzywne frytki i lekką sałatkę. W roli panierki występują dzisiaj płatki kukurydziane. Wybierając je w sklepie zwróć uwagę na to, żeby w składzie nie miały miodu czy orzeszków- płatki na słodko zdecydowanie się tutaj nie sprawdzą. Zamiast smażenia postawiliśmy na pieczenie. Możesz zrobić je w piekarniku lub, tak jak my, upiec kąski w Ovi Smart marki Philips.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Nuggetsy w panierce z płatków- składniki

10 polędwiczek z piersi z kurczaka

150 g jogurtu naturalnego

2 jajka

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

Oczywiście do przepisu możesz wykorzystać również filety z kurczaka, dzieląc je na mniejsze kawałki. Polędwiczki z kurczaka są mniejsze i nie trzeba ich kroić, dlatego wykorzystując je do tego przepisu, w znacznym stopniu skracasz sobie czas pracy.

Przepis na chrupiące kąski z kurczaka

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Jeśli w kurczaku znajdziesz ścięgna, mamy trik jak w szybki i prosty sposób je usunąć. Do jednej ręki weź kawałek ręcznika kuchennego i bezpośrednio pod nim ułóż widelec. Teraz  chwyć wystające ścięgno, po czym przy pomocy widelca przeciągnij mięso w dół. W ręce z ręcznikiem powinno zostać ci całe ścięgno, które możesz wyrzucić.

Obrazek

Przygotuj dużą miskę. Następnie umieść w niej jogurt naturalny, jajka, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi. Jeśli chcesz żeby nuggetsy były ostrzejsze- dodaj też sproszkowane chili. Sos sojowy możesz zamienić na sól.

Obrazek

Dokładnie obtocz każdy kawałek kurczaka w marynacie, po czym odstaw miskę do lodówki minimum na godzinę. Mięso możesz przygotować też kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia. Przechowuj je w lodówce pod przykryciem.

Obrazek

Po 60 minutach wyjmij zamarynowane mięso z lodówki. Do dużego i płytkiego talerza przesyp pokruszone płatki śniadaniowe. Następnie obtocz w nich kawałki kurczaka, po czym nabij każdy kawałek na patyczek do szaszłyków.

Obrazek

Tak przygotowane nuggetsy piecz w Ovi Smart przez 10 minut. Urządzenie ma pracować w tym czasie w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pieczone nuggetsy serwuj od razu po upieczeniu. Możesz podać je z ulubionym sosem, frytkami lub sałatką. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej będzie Ci odpowiadać.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇