Wybitnie chrupiące pierogi bez gotowania. Bajecznie aromatyczny farsz sprawia, że nie można się oderwać

Pyszne pierogi z kapustą i maślakami, aż ślinka cieknie. Ich cały smak podkręci specjalny sposób przygotowania. Nie będziemy ich gotować, tak jak to często jest przy robieniu pierogów. Postawimy na smażenie lub pieczenie w piekarniku. Próbowaliście kiedyś takiego rozwiązania? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Chrupiące pierogi wprost skradły nasze serca!

Obrazek
Paulina

Chrupiące pierogi z grzybami i kapustą

Obrazek

Farsz na chrupiące pierogi:

  • 100 gramów maślaków
  • 1 duża cebula
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz
  • sól
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 70 gram masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Obrazek
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania chrupiących pierogów z farszem:

Farsz: Przygotowujemy wszystkie składniki. Namaczamy je, następnie oczyszczamy i płuczemy. Grzyby kroimy w kostkę lub cienkie paski. Grzyby możemy zmielić też przez maszynkę. Następnie obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Tak pokrojone składniki przekładamy na patelnie. Pamiętajmy o tym, by wcześniej dobrze rozgrzać masło. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do tych składników kapustę. Wszystko musimy tak długo smażyć, aż cała woda obdaruje.

Ciasto na pierogi: Na stolnicy umieszczamy mąkę, jajko, sól, masło, jogurt grecki i proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki zagniatamy. Powinna wyjść jednolite ciasto, takie, które nie przykleja się do rąk. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Na tak przygotowane krążki układamy jedną łyżkę farszu. Następnie zaklejamy ciasto.

Tak przygotowane pierogi będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Do smażenia najlepiej wybrać olej rzepakowy i wlać go tyle na patelnie, by pierogi swobodnie pływały. Smażymy je około 1 minuty z każdej ze stron. Z podanych składników można zrobić około 22-24 pierogi.

Obrazek

Pieczenie pierogów w piekarniku

Zamiast kalorycznego smażenia to danie możemy przygotować także w piekarniku. Pierogi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy pierogi roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziołami. Sprawdzi się kminek. Wstawiamy pierogi do piekarnika na 20 minut w temperaturze około 180 stopni C, przed podaniem lekko je studzimy. Nadzienie w środku jest bardzo gorące wiec lepiej uważać i poczekać aż się przestudzą.

Jeśli jesteś fanem pierogów to zostawiamy jeszcze jeden sprawdzony przepis naszej redakcji: 

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę