PrzepisChrupiące ziemniaczane spiralki z fetą

Chrupiące ziemniaczane spiralki z fetą

Chrupiące ziemniaczane spiralki z fetą
Ewa

02.05.2022 12:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące spiralki z ziemniaków z fetą to fantastyczny przepis na przekąskę. Sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań czy imprez ze znajomymi. Prosty i szybki przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Jak zrobić chrupiące ziemniaczki spiralki z fetą?

Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

W dobrej kuchni nic się nie marnuje, a pozornie proste produkty mogą zyskać nietypowy kształt i formę. Każdemu z nas zdarzyło się chyba ugotować zbyt dużą ilość ziemniaków na obiad. Możesz odsmażyć je na patelni, przerobić na kopytka albo... zamienić w pyszną przekąskę prosto z patelni. W takiej formie jeszcze ich nie jadłeś! Oto przepis na chrupiące ziemniaczki spiralki z fetą.

Ziemniaczane spiralki smażone w głębokim oleju - przepis wideo

Składniki na chrupiące ziemniaczki spiralki z fetą

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g sera fety
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić chrupiące ziemniaczki spiralki z fetą? Przepis i wykonanie

Tłumaczymy krok po korku, jak zrobić chrupiące ziemniaczki spiralki z fetą.

Przygotowanie takiej przekąski zajmie Ci naprawdę niedużo czasu. W szczególności, gdy użyjesz wcześniej ugotowanych ziemniaków. Ugnieć je przy pomocy tłuczka na purée. Zrób to dokładnie, żeby nie powstały grudki. Dodaj posiekaną szalotkę i dopraw solą i pieprzem. Jeśli nie znajdziesz w sklepie szalotki, to zamień ją na czerwoną cebulę. Pamiętaj, żeby warzywo drobno posiekać.

Następnie dodaj jajko, mąkę, pokruszony ser feta i szczypiorek i całość dokładnie wymieszaj.

Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. W dość głębokiej patelni rozgrzej olej i wyciśnij z rękawa cukierniczego masę, zawijając spiralkę. Jej boki nie powinny się za bardzo dotykać. Kiedy ziemniaki się zarumienią- przełóż je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, jogurtowo-ziołowy, keczonez czy też majonezowy. Wybierz taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

chrupiąca przekąska z ziemniaka
chrupiąca przekąska z ziemniaka
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także