Kultowa ciapkapusta według Karola Okrasy. Najlepsze połączenie kiszonej kapusty i ziemniaków
Nazwa tego dania u wielu osób może wywołać śmiech. Większość z nas, z pewnością nie zdaje sobie sprawy, czym tak naprawdę jest ciapkapusta. Swoją recepturą na to wyjątkowe danie, podzielił się z nami Karol Okrasa - popularny polski kucharz.
Ciapkapusta - co to takiego?
Na samym wstępie, dobrze będzie wyjaśnić, czym tak naprawdę jest ciapkapusta. Jest to danie charakterystyczne dla Śląska, ich regionalny przysmak. To nic innego jak ziemniaki z kiszoną kapustą. Można ją podać jako dodatek do swojego obiadu lub zjeść samą - to chyba najlepsze rozwiązanie. Przygotowanie tego dania nie jest praco- i czasochłonne, a efekt zachwyca pod każdym względem. Podstawą będzie tu oczywiście najlepsza kapusta kiszona oraz ziemniaki. Swoją recepturę na ciapkapustę przedstawił nam Karol Okrasa - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy.
Jak przygotować ciapkapustę? Radzi Karol Okrasa
Ślązacy przygotowują to danie bardzo często. Czas najwyższy, byście i Wy wypróbowali ten przepis w swoim domu. Efekt na pewno jest wart zachodu. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- kilogram ziemniaków (najlepiej sprawdzi się tu odmiana colombo lub inne z cienką skórką)
- 250 g wędzonego boczku
- 600 g kiszonej kapusty
- łyżka kminku
- cebula
- pół łyżeczki soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki pieprzu białego mielonego
- garść natki pietruszki
- łyżka oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
Ciapkapusta to charakterystyczne, regionalne śląskie danie, które już dziś możesz przygotować w swoim domu. Pamiętaj, że najlepiej smakuje ono właśnie teraz. Rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków i kapusty. Ziemniaki należy w łupinach ugotować do miękkości, a kapustę przełożyć do durszlaka i dokładnie odcisnąć sok do miski lub bezpośrednio do garnka. Kolejny krok to rozgrzanie oleju na patelni i podsmażenie przez około 15 minut boczku pokrojonego w kostkę. Po tym czasie, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i pół łyżeczki majeranku.
Odciśniętą kapustę kiszoną przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do uzyskania efektu miękkości, wraz z zielem angielskim i kminkiem. Następnie należy pokroić dwa ziemniaki w kostkę (razem ze skórką). Przekładamy je do garnka z uzyskanym wcześniej sokiem z kapusty. Wszystko doprawiamy łyżeczką majeranku i gotujemy przez około 20 minut. Teraz należy odcisnąć ugotowaną kapustę z nadmiaru płynów. Przekładamy ją do ugotowanych ziemniaków i wszystko rozcieramy przy pomocy drewnianej łyżki.
Pamiętaj, że należy robić to tak, by ziemniaki nie były całkowicie utarte. Doprawiamy naszą mieszankę solą i pieprzem. Teraz, naszą ciapkapustę należy posypać ziemniakami, odcedzonymi z soku z kapusty, podsmażonym boczkiem z cebulą oraz porwaną natką pietruszki. Nasza ciapkapusta jest gotowa. Smacznego!
Co powiesz na zaskakujące dania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na omlet z kapustą, serem i frankfurterkami: