Kultowa ciapkapusta według Karola Okrasy. Najlepsze połączenie kiszonej kapusty i ziemniaków

Nazwa tego dania u wielu osób może wywołać śmiech. Większość z nas, z pewnością nie zdaje sobie sprawy, czym tak naprawdę jest ciapkapusta. Swoją recepturą na to wyjątkowe danie, podzielił się z nami Karol Okrasa - popularny polski kucharz.

ObrazekCiapkapusta - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Karol Wiak

Ciapkapusta - co to takiego?

Na samym wstępie, dobrze będzie wyjaśnić, czym tak naprawdę jest ciapkapusta. Jest to danie charakterystyczne dla Śląska, ich regionalny przysmak. To nic innego jak ziemniaki z kiszoną kapustą. Można ją podać jako dodatek do swojego obiadu lub zjeść samą - to chyba najlepsze rozwiązanie. Przygotowanie tego dania nie jest praco- i czasochłonne, a efekt zachwyca pod każdym względem. Podstawą będzie tu oczywiście najlepsza kapusta kiszona oraz ziemniaki. Swoją recepturę na ciapkapustę przedstawił nam Karol Okrasa - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy.

Obrazek
Ciapkapusta - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jak przygotować ciapkapustę? Radzi Karol Okrasa

Ślązacy przygotowują to danie bardzo często. Czas najwyższy, byście i Wy wypróbowali ten przepis w swoim domu. Efekt na pewno jest wart zachodu. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • kilogram ziemniaków (najlepiej sprawdzi się tu odmiana colombo lub inne z cienką skórką)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 600 g kiszonej kapusty
  • łyżka kminku
  • cebula
  • pół łyżeczki soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu białego mielonego
  • garść natki pietruszki
  • łyżka oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

Ciapkapusta to charakterystyczne, regionalne śląskie danie, które już dziś możesz przygotować w swoim domu. Pamiętaj, że najlepiej smakuje ono właśnie teraz. Rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków i kapusty. Ziemniaki należy w łupinach ugotować do miękkości, a kapustę przełożyć do durszlaka i dokładnie odcisnąć sok do miski lub bezpośrednio do garnka. Kolejny krok to rozgrzanie oleju na patelni i podsmażenie przez około 15 minut boczku pokrojonego w kostkę. Po tym czasie, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i pół łyżeczki majeranku.

Obrazek
Przygotowanie ciapkapusty - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Odciśniętą kapustę kiszoną przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do uzyskania efektu miękkości, wraz z zielem angielskim i kminkiem. Następnie należy pokroić dwa ziemniaki w kostkę (razem ze skórką). Przekładamy je do garnka z uzyskanym wcześniej sokiem z kapusty. Wszystko doprawiamy łyżeczką majeranku i gotujemy przez około 20 minut. Teraz należy odcisnąć ugotowaną kapustę z nadmiaru płynów. Przekładamy ją do ugotowanych ziemniaków i wszystko rozcieramy przy pomocy drewnianej łyżki.

Pamiętaj, że należy robić to tak, by ziemniaki nie były całkowicie utarte. Doprawiamy naszą mieszankę solą i pieprzem. Teraz, naszą ciapkapustę należy posypać ziemniakami, odcedzonymi z soku z kapusty, podsmażonym boczkiem z cebulą oraz porwaną natką pietruszki. Nasza ciapkapusta jest gotowa. Smacznego!

Co powiesz na zaskakujące dania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na omlet z kapustą, serem i frankfurterkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇