Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.
Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.
Ten przepis jest wręcz stworzony dla każdego, kto uważa, że ser jest jedną z najlepszych rzeczy, istniejących na całym świecie.
Ala Krauzowicz
Ser camambert z cebulą, boczkiem i ziemniakami, a wszystko to zawinięte w cieście francuskim. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie! Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tej potrawy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
1 opakowanie sera camembert
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pokrojonego boczku
1 cebula
2 ziemniaki
1 jajko
1 łyżka oleju
1. Ugotuj dwa ziemniaki.
2. Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę, a następnie przełóż ją na patelnię.
3. Do cebuli dodaj boczek i delikatnie podsmaż.
4. Pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w plastry.
5. Przekrój ser camembert na pół.
6. W miseczce rozbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego duży okrąg i przełóż je na płaską powierzchnię. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto rozbitym jajkiem.
7. Na środku ciasta umieść połówkę sera camembert.
8. Za pomocą łyżki nałóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem na ser.
9. Następnie na warstwie cebuli z boczkiem poukładaj plastry ugotowanych ziemniaków.
10. Teraz czas na kolejną warstwę cebuli i boczku.
11. Na koniec przykryj wszystko drugą połówką sera camembert.
12. Za pomocą noża ponacinaj ciasto francuskie, tak jak na zdjęciu poniżej:
13. Pozaginaj nacięte kawałki ciasta do środka.
14. Ciasto francuskie ponownie nasmaruj rozbitym jajkiem.
15. Za pomocą noża delikatnie ponacinaj wierzchnią część ciasta, a na środku zrób małą dziurkę, tak jak na zdjęciu:
Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Mmm, pyszności!