Ciasto francuskie z serem camembert i dodatkami - idealne dla wszystkich miłośników sera.

Ten przepis jest wręcz stworzony dla każdego, kto uważa, że ser jest jedną z najlepszych rzeczy, istniejących na całym świecie.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Ser camambert z cebulą, boczkiem i ziemniakami, a wszystko to zawinięte w cieście francuskim. Takie danie z pewnością należy się nam pod koniec ciężkiego tygodnia pracy. Jest po prostu przepyszne a do tego wygląda obłędnie! Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tej potrawy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

camambert-1

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag pokrojonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

1. Ugotuj dwa ziemniaki.

camembert-2

2. Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę, a następnie przełóż ją na patelnię.

camembert-3

3. Do cebuli dodaj boczek i delikatnie podsmaż.

camembert-4

4. Pokrój ugotowane wcześniej ziemniaki w plastry.

camembert-5

5. Przekrój ser camembert na pół.

camembert-6

6. W miseczce rozbij jajko i dokładnie wymieszaj. Wytnij z ciasta francuskiego duży okrąg i przełóż je na płaską powierzchnię. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto rozbitym jajkiem.

camembert-7

7. Na środku ciasta umieść połówkę sera camembert.

camembert-8

8. Za pomocą łyżki nałóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem na ser.

camembert-9

9. Następnie na warstwie cebuli z boczkiem poukładaj plastry ugotowanych ziemniaków.

camembert-10

10. Teraz czas na kolejną warstwę cebuli i boczku.

camembert-11

11. Na koniec przykryj wszystko drugą połówką sera camembert.

camembert-12

12. Za pomocą noża ponacinaj ciasto francuskie, tak jak na zdjęciu poniżej:

camembert-13

13. Pozaginaj nacięte kawałki ciasta do środka.

camembert-14

14. Ciasto francuskie ponownie nasmaruj rozbitym jajkiem.

camembert-15

15. Za pomocą noża delikatnie ponacinaj wierzchnią część ciasta, a na środku zrób małą dziurkę, tak jak na zdjęciu:

camembert-16

Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Mmm, pyszności!

camambert-1
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni