Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonem i cukrem. Prostsze niż pączki

Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonowym cukrem to pyszna alternatywa dla pączków. Bez drożdży i wyrastania, mięciutkie i delikatne.

Ciasteczka jabłkowe- PysznościCiasteczka jabłkowe- Pyszności
Ewa

Puszyste, idealnie miękkie i słodkie, przełamane smakiem jabłka- te ciastka to prawdziwy hit. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dzięki czemu po kilkunastu minutach mogę zaserwować swoim bliskim domowy deser. Przypominają nieco małe pączusie, jednak w składnikach nie ma drożdży i robi się je o wiele szybciej. Nie wyobrażam sobie jabłek bez cynamonu, więc moje ciastka zyskały też słodką posypkę z korzenną nutą. Wszystkie składniki łączę w misce, smażę i gotowe. Z pewnością pokochasz ten przepis tak samo, jak i ja.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasteczka jabłkowe

Składniki:

            
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia

Posypka

  • cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania:

1. Jabłko obieram ze skórki, usuwam gniazdo nasienne i kroję w niezbyt dużą kostkę.

2. W misce łączę jajko, cukier, cukier z wanilią, olej, sól i jogurt.

3. Do powstałej masy dorzucam pokrojone jabłko i mieszam.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

4. Następnie dodaję do masy mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie mieszam.

5. Ręce smaruję olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk i formuję podłużne bułeczki.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

6. Ciastka wkładam do głębokiego oleju i smażę, aż się zarumienią. Olej musi być gorący. Nigdy nie wrzucam wszystkich pączków jednocześnie, ponieważ obniża to temperaturę tłuszczu i sprawia, że nasze słodkości chłoną go jak gąbka.

7. Świeżo wyjęte z oleju ciastka obtaczam w mieszance cukru i cynamonu.

Obrazek
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

8. Nasze ciastka są już gotowe. Pyszne, miękkie i niesamowicie smaczne. Błyskawicznie znikają z talerza, więc dobrze przygotować większą ilość :)

Obrazek
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje