Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonem i cukrem. Prostsze niż pączki
Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonowym cukrem to pyszna alternatywa dla pączków. Bez drożdży i wyrastania, mięciutkie i delikatne.
23.04.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Puszyste, idealnie miękkie i słodkie, przełamane smakiem jabłka- te ciastka to prawdziwy hit. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dzięki czemu po kilkunastu minutach mogę zaserwować swoim bliskim domowy deser. Przypominają nieco małe pączusie, jednak w składnikach nie ma drożdży i robi się je o wiele szybciej. Nie wyobrażam sobie jabłek bez cynamonu, więc moje ciastka zyskały też słodką posypkę z korzenną nutą. Wszystkie składniki łączę w misce, smażę i gotowe. Z pewnością pokochasz ten przepis tak samo, jak i ja.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasteczka jabłkowe
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- 350 g mąki
- 7 g proszku do pieczenia
Posypka
- cukier
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Jabłko obieram ze skórki, usuwam gniazdo nasienne i kroję w niezbyt dużą kostkę.
2. W misce łączę jajko, cukier, cukier z wanilią, olej, sól i jogurt.
3. Do powstałej masy dorzucam pokrojone jabłko i mieszam.
4. Następnie dodaję do masy mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie mieszam.
5. Ręce smaruję olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk i formuję podłużne bułeczki.
6. Ciastka wkładam do głębokiego oleju i smażę, aż się zarumienią. Olej musi być gorący. Nigdy nie wrzucam wszystkich pączków jednocześnie, ponieważ obniża to temperaturę tłuszczu i sprawia, że nasze słodkości chłoną go jak gąbka.