PrzepisSmażone ciasteczka jabłkowe z cynamonem i cukrem. Prostsze niż pączki

Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonem i cukrem. Prostsze niż pączki

Smażone ciasteczka jabłkowe z cynamonowym cukrem to pyszna alternatywa dla pączków. Bez drożdży i wyrastania, mięciutkie i delikatne.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ewa

23.04.2023 | aktual.: 15.03.2024 13:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puszyste, idealnie miękkie i słodkie, przełamane smakiem jabłka- te ciastka to prawdziwy hit. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, dzięki czemu po kilkunastu minutach mogę zaserwować swoim bliskim domowy deser. Przypominają nieco małe pączusie, jednak w składnikach nie ma drożdży i robi się je o wiele szybciej. Nie wyobrażam sobie jabłek bez cynamonu, więc moje ciastka zyskały też słodką posypkę z korzenną nutą. Wszystkie składniki łączę w misce, smażę i gotowe. Z pewnością pokochasz ten przepis tak samo, jak i ja.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasteczka jabłkowe

Składniki:

            
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 7 g proszku do pieczenia

Posypka

  • cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania:

1. Jabłko obieram ze skórki, usuwam gniazdo nasienne i kroję w niezbyt dużą kostkę.

2. W misce łączę jajko, cukier, cukier z wanilią, olej, sól i jogurt.

3. Do powstałej masy dorzucam pokrojone jabłko i mieszam.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

4. Następnie dodaję do masy mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie mieszam.

5. Ręce smaruję olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk i formuję podłużne bułeczki.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

6. Ciastka wkładam do głębokiego oleju i smażę, aż się zarumienią. Olej musi być gorący. Nigdy nie wrzucam wszystkich pączków jednocześnie, ponieważ obniża to temperaturę tłuszczu i sprawia, że nasze słodkości chłoną go jak gąbka.

7. Świeżo wyjęte z oleju ciastka obtaczam w mieszance cukru i cynamonu.

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności

8. Nasze ciastka są już gotowe. Pyszne, miękkie i niesamowicie smaczne. Błyskawicznie znikają z talerza, więc dobrze przygotować większą ilość :)

Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
Ciasteczka jabłkowe- Pyszności
pączkiciasteczkaciastka z jabłkami