Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym to genialny patent na wielkanocny przepis, który musisz wykorzystać w tym roku. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Obrazek
Pyszności

Nasze ciasteczka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 300 g mąka
  2. 100 g cukier puder
  3. 200 g masło prosto z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól

Krem cytrynowy

  1. 1/3 szkl. mąka kukurydziana
  2. 5 szt. żółtka
  3. 4 łyżki masło
  4. 1 szkl. cukier
  5. 2/3 szkl. mleko
  6. 1/3 szkl. woda
  7. 1/2 szkl. sok z cytryny

Pozostałe składniki

  1. cukier puder do dekoracji
  2. świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.

Obrazek

2. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.

Obrazek

4. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.

Obrazek

5. Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.

Obrazek

6. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Na "pełnym" ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.

Obrazek

8. Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇