PrzepisDeseryCiasteczka jajka z kremem cytrynowym

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym to genialny patent na wielkanocny przepis, który musisz wykorzystać w tym roku. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym
Pyszności

01.03.2021 | aktual.: 09.03.2021 09:32

Nasze ciasteczka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 300 g mąka
  2. 100 g cukier puder
  3. 200 g masło prosto z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól

Krem cytrynowy

  1. 1/3 szkl. mąka kukurydziana
  2. 5 szt. żółtka
  3. 4 łyżki masło
  4. 1 szkl. cukier
  5. 2/3 szkl. mleko
  6. 1/3 szkl. woda
  7. 1/2 szkl. sok z cytryny

Pozostałe składniki

  1. cukier puder do dekoracji
  2. świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.

Obraz

2. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.

Obraz

4. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.

Obraz

5. Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.

Obraz

6. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Na "pełnym" ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.

Obraz

8. Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie