Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym

Ciasteczka jajka z kremem cytrynowym to genialny patent na wielkanocny przepis, który musisz wykorzystać w tym roku. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Obrazek
Pyszności

Nasze ciasteczka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 300 g mąka
  2. 100 g cukier puder
  3. 200 g masło prosto z lodówki
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól

Krem cytrynowy

  1. 1/3 szkl. mąka kukurydziana
  2. 5 szt. żółtka
  3. 4 łyżki masło
  4. 1 szkl. cukier
  5. 2/3 szkl. mleko
  6. 1/3 szkl. woda
  7. 1/2 szkl. sok z cytryny

Pozostałe składniki

  1. cukier puder do dekoracji
  2. świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.

Obrazek

2. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.

Obrazek

4. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.

Obrazek

5. Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.

Obrazek

6. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Na "pełnym" ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.

Obrazek

8. Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?