1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, jajko, masło i szczyptę soli.
2. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
3. W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz na palniku: mleko, cukier, wodę, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny.
4. Kiedy mieszanka będzie już ciepła, odlej 150 ml do osobnej miseczki i połącz z 5 żółtkami.
5. Powstałą mieszankę połącz z zawartością garnka. Na koniec dodaj masło i kiedy mieszanka zgęstnieje, odstaw krem do ostygnięcia.
6. Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy element i wytnij z nich kółka. Pamiętaj, aby połowę kółek wyciąć z dodatkowym oczkiem (jak na zdjęciu poniżej). Następnie piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
7. Na "pełnym" ostudzonym ciastku ułóż porcję cytrynowego kremu. Następnie przełóż ciastkiem z oczkiem.
8. Gotowe ciastka udekoruj cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego!