Ciasteczka wielkanocne z dżemem morelowym. Proste i pyszne
Chrupiące, kruche ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek z dżemem morelowym. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej.
03.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 17:21
Wielkanocne przysmaki swoimi kształtami często nawiązują do symboli tych świąt. Nie inaczej jest w przypadku tych kruchych słodkości. Ciasteczka obsypane cukrem pudrem z dżemową wkładką przypominają jajka, jeden z obowiązkowych elementów Wielkanocy. Są idealnie kruche, z delikatnym aromatem waniliowymi i słodkim dżemem. Zamiast morelowego możesz sięgnąć po pomarańczowy lub nadziać ciastka lemon curdem, czyli kremem cytrynowym na bazie jajek, masła, cukru i soku z cytryny. Takie słodkości będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Ciasteczka wielkanocne
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- dżem morelowy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dorzuć miękkie masło, żółtka jaj, mleko, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zamiast cukru wanilinowego możesz użyć cukru z prawdziwą wanilią lub bezpośrednio wyłuskać nasionka z laski i dodać do masy.