Ciasteczka wielkanocne z dżemem morelowym. Proste i pyszne

Chrupiące, kruche ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek z dżemem morelowym. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej.

Ciasteczka wielkanocne- PysznościCiasteczka wielkanocne- Pyszności
Ewa

Wielkanocne przysmaki swoimi kształtami często nawiązują do symboli tych świąt. Nie inaczej jest w przypadku tych kruchych słodkości. Ciasteczka obsypane cukrem pudrem z dżemową wkładką przypominają jajka, jeden z obowiązkowych elementów Wielkanocy. Są idealnie kruche, z delikatnym aromatem waniliowymi i słodkim dżemem. Zamiast morelowego możesz sięgnąć po pomarańczowy lub nadziać ciastka lemon curdem, czyli kremem cytrynowym na bazie jajek, masła, cukru i soku z cytryny. Takie słodkości będą pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasteczka wielkanocne

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • dżem morelowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dorzuć miękkie masło, żółtka jaj, mleko, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zamiast cukru wanilinowego możesz użyć cukru z prawdziwą wanilią lub bezpośrednio wyłuskać nasionka z laski i dodać do masy.

2. Gdy składniki się połączą, przełóż masę na blat i wyrabiaj. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię aluminiową lub spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto nie będzie kleiło się do rąk i wałka i będzie lepiej trzymało kształt podczas pieczenia.

Ciasteczka wielkanocne- Pyszności
Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

3. Blat podsyp mąką i podziel ciasto na cztery części. Rozwałkuj je i wytnij kształt jajek. Możesz użyć specjalnych foremek lub przygotować szablon i wyciąć ciasto przy pomocy noża. W części jajek zrób dodatkowe okienko. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 13-15 minut.

Ciasteczka wielkanocne- Pyszności
Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

4. Na upieczonych ciasteczkach rozsmaruj dżem morelowy i przykryj jajkiem z wyciętym okienkiem. Posyp całość cukrem pudrem.

Ciasteczka wielkanocne- Pyszności
Ciasteczka wielkanocne- Pyszności

5. Gotowe ciasteczka przełóż na talerz. Możesz je udekorować listkiem mięty i dorzucić wokół czekoladowe jajeczka.Smacznego!

Ciasteczka wielkanocne- Pyszności
Ciasteczka wielkanocne- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟