Ciastka księżycowe to sprawdzony przepis na genialny deser. W naszych domach nie ma osoby, która potrafiłaby im odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji 😉
Pyszności
Składniki:
150 g dropsy czekoladowe
1/2 szkl. olej
4 szt. jajka
2 szkl. mąka
1 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sól
2 szkl. cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz ze sobą: olej, cukier oraz roztopione dropsy czekoladowe.
2. Następnie zacznij dodawać stopniowo jajka.
3. Do mieszanki dodaj również ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
5. Z czekoladowej mieszanki stwórz małe kuleczki i obtocz je w cukrze pudrze. Pamiętaj, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciastka się rozrosną. Następnie ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).