Ciastka świąteczno-sylwestrowe z likierem kawowym

Ciastka świąteczno-sylwestrowe to nasza kolejna propozycja, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni w ciągu najbliższych dni. Pyszne smakołyki połączyliśmy z likierem kawowym, podkręcając ich smak na maksa ?

Obrazek
Pyszności

Przy przygotowaniu ciastek świąteczno-sylwestrowych pomógł nam  blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

  1. 60 ml likier kawowy
  2. 240 g serek śmietankowy
  3. 250 g herbatniki maślane
  4. 400 g gorzka czekolada
  5. kolorowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zblendowania herbatników. Następnie połącz je z serkiem śmietankowym i likierem kawowym.

Obrazek

2. Z mieszanki uformuj małe kulki i wstaw je do lodówki na 30 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij kulki z lodówki i zanurz je w roztopionej czekoladzie. Pamiętaj, aby je udekorować przy pomocy cukrowej posypki.

Obrazek

4. Ponownie umieść ciastka w lodówce, aby czekolada mogła całkowicie zastygnąć. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?