Ciastka w wersji orzechowej i kokosowej

Tym razem przychodzę z przepisem, który jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Te pyszne ciasteczka robiła jeszcze moja babcia i zajadali się nimi wszyscy krewni. Obecnie piecze je moja mama no i oczywiście ja :)

Obrazek
Pyszności

Mam nadzieję, że pokochacie te ciastka równie mocno jak moja rodzina :)

Składniki:

Masa kajmakowa

  1. 200 g masło miękkie
  2. 500 g masa kajmakowa
  1. 500 g mąka
  2. 400 g masło
  3. 4 szt. żółta
  4. 4 łyżki śmietanka 36 %
  5. 3 szt. białka
  6. 200 g cukier puder
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, masło, żółtka i śmietankę 36%. Z tych składników uformuj ciasto.

Obrazek

2. Ubij w mikserze 3 białka. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier puder.

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Następnie ułóż ciastka w formie do pieczenia i rozprowadź na ich wierzchu lukier, który przed chwilą zrobiłaś. Piecz ciastka przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

5. Teraz czas na masę. Aby ją otrzymać, wystarczy, że połączysz w mikserze ze sobą miękkie masło i masę kajmakową. Następnie przy pomocy powstałej masy połącz dwa ciastka i nałóż ją również na brzegach wypieków.

Obrazek

6. Następnie obtocz pyszne słodkości w orzechach lub wiórkach kokosowych. I odstaw na chwilę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇