Ciastka w wersji orzechowej i kokosowej

Tym razem przychodzę z przepisem, który jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Te pyszne ciasteczka robiła jeszcze moja babcia i zajadali się nimi wszyscy krewni. Obecnie piecze je moja mama no i oczywiście ja :)

Obrazek
Pyszności

Mam nadzieję, że pokochacie te ciastka równie mocno jak moja rodzina :)

Składniki:

Masa kajmakowa

  1. 200 g masło miękkie
  2. 500 g masa kajmakowa
  1. 500 g mąka
  2. 400 g masło
  3. 4 szt. żółta
  4. 4 łyżki śmietanka 36 %
  5. 3 szt. białka
  6. 200 g cukier puder
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, masło, żółtka i śmietankę 36%. Z tych składników uformuj ciasto.

Obrazek

2. Ubij w mikserze 3 białka. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier puder.

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Następnie ułóż ciastka w formie do pieczenia i rozprowadź na ich wierzchu lukier, który przed chwilą zrobiłaś. Piecz ciastka przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

5. Teraz czas na masę. Aby ją otrzymać, wystarczy, że połączysz w mikserze ze sobą miękkie masło i masę kajmakową. Następnie przy pomocy powstałej masy połącz dwa ciastka i nałóż ją również na brzegach wypieków.

Obrazek

6. Następnie obtocz pyszne słodkości w orzechach lub wiórkach kokosowych. I odstaw na chwilę.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe