PrzepisDeseryCiastka w wersji orzechowej i kokosowej

Ciastka w wersji orzechowej i kokosowej

Tym razem przychodzę z przepisem, który jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Te pyszne ciasteczka robiła jeszcze moja babcia i zajadali się nimi wszyscy krewni. Obecnie piecze je moja mama no i oczywiście ja :)

Ciastka w wersji orzechowej i kokosowej
Pyszności

10.04.2018 | aktual.: 10.04.2018 17:12

Mam nadzieję, że pokochacie te ciastka równie mocno jak moja rodzina :)

Składniki:

Masa kajmakowa

  1. 200 g masło miękkie
  2. 500 g masa kajmakowa
  1. 500 g mąka
  2. 400 g masło
  3. 4 szt. żółta
  4. 4 łyżki śmietanka 36 %
  5. 3 szt. białka
  6. 200 g cukier puder
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, masło, żółtka i śmietankę 36%. Z tych składników uformuj ciasto.

Obraz

2. Ubij w mikserze 3 białka. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier puder.

Obraz

3. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

4. Następnie ułóż ciastka w formie do pieczenia i rozprowadź na ich wierzchu lukier, który przed chwilą zrobiłaś. Piecz ciastka przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obraz

5. Teraz czas na masę. Aby ją otrzymać, wystarczy, że połączysz w mikserze ze sobą miękkie masło i masę kajmakową. Następnie przy pomocy powstałej masy połącz dwa ciastka i nałóż ją również na brzegach wypieków.

Obraz

6. Następnie obtocz pyszne słodkości w orzechach lub wiórkach kokosowych. I odstaw na chwilę.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie