PrzepisDeseryCiasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie domowego ciasta 3 Bit bez pieczenia. Jest przepyszne!

Ciasto 3 Bit
Ala Krauzowicz

26.07.2018 | aktual.: 31.07.2018 08:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 80 g budyń waniliowy
  2. 750 ml mleko
  3. 50 g orzechy drobno posiekane
  4. 3 łyżki cukier
  5. 500 g herbatniki maslane
  6. 500 g masa kajmakowa
  7. 200 g masło
  8. 500 ml śmietana 30%
  9. 15 g cukier waniliowy
  10. 9 g fix do śmietany
  11. 50 g gorzka czekolada starta
Sposób przygotowania:

1. Budyń w proszku dobrze rozmieszaj wraz z 250 ml mleka i cukrem.

Obraz

2. Rozgrzej garnuszek, a następnie wlej do niego 500 ml mleka. Kiedy się zagotuje i zacznie kipieć, stopniowo dodawaj do niego przygotowany wcześniej budyń, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmij garnuszek z ognia i przykryj go folią aluminiową. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Obraz

3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników. Następnie wylej na nie masę kajmakową i rozłóż kolejną warstwę herbatników.

3 bit - Pyszności
3 bit - Pyszności

4. Za pomocą miksera ubij miękkie masło na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Obraz

5. Masę budyniową wylej na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników.

Obraz

6. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietanę kremówkę 30 % wraz z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodaj fix do śmietany. Powstałą masę rozprowadź na wierzchu ciasta.

Obraz

7. Posyp ciasto z wierzchu startą gorzką czekoladą i posiekanymi orzechami. Włóż blaszkę do lodówki na minimum 4 godziny.

Obraz

8. Po 4 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

Obraz
9. Smacznego!