PrzepisDeseryCiasto 3 Bit
Ciasto 3 Bit
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie domowego ciasta 3 Bit bez pieczenia. Jest przepyszne!
Ala Krauzowicz
26.07.2018 | aktual.: 31.07.2018 08:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 80 g budyń waniliowy
- 750 ml mleko
- 50 g orzechy drobno posiekane
- 3 łyżki cukier
- 500 g herbatniki maslane
- 500 g masa kajmakowa
- 200 g masło
- 500 ml śmietana 30%
- 15 g cukier waniliowy
- 9 g fix do śmietany
- 50 g gorzka czekolada starta
Sposób przygotowania:
1. Budyń w proszku dobrze rozmieszaj wraz z 250 ml mleka i cukrem.
2. Rozgrzej garnuszek, a następnie wlej do niego 500 ml mleka. Kiedy się zagotuje i zacznie kipieć, stopniowo dodawaj do niego przygotowany wcześniej budyń, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmij garnuszek z ognia i przykryj go folią aluminiową. Odstaw na bok do ostygnięcia.
3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż warstwę herbatników. Następnie wylej na nie masę kajmakową i rozłóż kolejną warstwę herbatników.
4. Za pomocą miksera ubij miękkie masło na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
5. Masę budyniową wylej na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników.
6. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietanę kremówkę 30 % wraz z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodaj fix do śmietany. Powstałą masę rozprowadź na wierzchu ciasta.
7. Posyp ciasto z wierzchu startą gorzką czekoladą i posiekanymi orzechami. Włóż blaszkę do lodówki na minimum 4 godziny.
8. Po 4 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
9. Smacznego!