Nawet teściowa poprosi o przepis. To ciacho smakuje bosko
Ambasador to wymarzone ciacho na rodzinne uroczystości. Jest kremowe, aromatyczne, nafaszerowane bakaliami i owocami. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń, to na drugi dzień wystarczy kilka chwil na dokończenie. Przekonajcie się sami!
22.04.2023 16:33
Szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto, które zachwyci wszystkich gości podczas rodzinnej imprezy? Oto ambasador. Przed laty gościł na polskich stołach, dziś jest nieco zapomniany, Warto jednak odświeżyć sobie nieco ten przepis. Ambasador to przepyszne ciacho z kremem budyniowym. Charakteru dodają mu aromatyczne dodatki - wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i mleczna czekolada. Ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Przepis prosto z bloga Mała cukierenka.
Na blogu znajdziecie też przepis na pyszne ciasto z truskawkami.
Ambasador - kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno białka i żółtka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 150 mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 6 żółtek
- 750 ml mleka
- 160 g cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 0,5 l mleka)
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 350 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao bez cukru
- po 60 g rodzynek, drobno posiekanej mlecznej czekolady i posiekanych orzechów włoskich
Wierzch:
- 2 dowolne galaretki
- 750 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820 g)
Ambasadotr - sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 st. C, funkcja góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka ubij. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, krótko wymieszaj i przesiej na jajeczną masę, wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier i postaw na ogniu, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko będzie gorące, dodaj rozmieszany budyń z mąką. Cały czas mieszaj, aby nie przypalić masy. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszy ogień i mieszaj jeszcze przez około 2 minuty. Budyń zdejmij z ognia, nakryj folią spożywczą i odstawi do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Składanie ciasta:
- Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę. Biszkopt włóż z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszaj i tak przygotowanym ponczem nasącz biszkopt w blaszce.
- Dokończ krem. Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Następnie w czterech partiach dodaj ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Krem podziel na dwie, równe części. Do jednej części kremu dodaj kakao, orzechy, rodzynki, czekoladę i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do drugiej części kremu dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na biszkopt w blaszce wyłóż ciemny krem i wyrównaj. Następnie wyłóż jasny krem i znów wyrównaj.
- Brzoskwinie osącz i pokrój na kawałeczki. Na cieście ułóż brzoskwinie. Na czas dalszych przygotowań, ciasto możesz wstawić do lodówki.
- Obie galaretki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Galaretka ma być troszkę tężejąca. Lekko tężejącą galaretkę wylej na ciasto w blaszce. Wstaw do lodówki na całą noc.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: