Ciasto bananowe bez pieczenia w zaledwie pół godziny. Kremowe i delikatne
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto bananowe bez pieczenia to fantastyczny deser dla wszystkich łasuchów. Na dodatek jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie pół godziny, by wyczarować coś pysznego do popołudniowej kawy.
Lista składników na ciasto bananowe bez pieczenia jest bardzo krótka. Na dodatek kupicie je w najbliższym sklepie spożywczym. Bazą tego deseru jest groszek ptysiowy. Te delikatne chrupiące kuleczki zastąpią blaty ciasta. Wystarczy ułożyć je na dnie formy i przykryć aksamitnym kremem przygotowanym na bazie śmietany kremówki i galaretek cytrynowych. Kropką nad i jest mleczna czekolada i banany.
Zapewniamy, że obok tego ciacha trudno jest przejść obojętnie. Jest niezwykle kremowe, lekkie i delikatne. Posmakuje nawet najbardziej wymagającym domownikom i gościom. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem dobrze je schodzić w lodówce, by masa zdążyła stężeć. Przepis na to ciasto dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna Chwila".
Ciasto bananowe bez pieczenia - przepis
Składniki:
• 20 dag groszku ptysiowego
• 700 ml śmietany 30 proc.
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki cytrynowe
• 300 g czekolady mlecznej
• 4 banany
• 1/2 szk. cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe bez pieczenia jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny. Zacznij od rozpuszczenia obu cytrynowych galaretek w szklance gorącej wody. Galaretki odstaw do ostudzenia. Na dnie formy o wymiarach 24 cm x na 24 cm ułóż warstwę groszku ptysiowego. 660 ml śmietany kremówki ubij z cukrem pudrem. Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj, wlej tężejącą galaretkę i wymieszaj delikatnie. 200 g czekolady pokrój w kostkę.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Do ubitej masy śmietanowej dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj całość delikatnie. Połowę kremu wyłóż na groszek ptysiowy. Ułóż plasterki banana i resztę masy. Na masie ułóż resztę groszku ptysiowego. Pozostałą czekoladę połam i przełóż do rondelka, Wlej 40 ml kremówki i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego!
Zapraszamy na nasz kanał Youtube. Znajdziesz tam przepis na słodkie rogaliki z borówkami i budyniem: