PrzepisTruskawkowa lasagne - ciasto bez pieczenia

Truskawkowa lasagne - ciasto bez pieczenia

Mamy ogromną słabość do słodkości, dlatego często je robimy. Latem skupiliśmy się na sezonowych owocach, które świetnie podkreślają smak deserów. A jak w grę wchodzi ciasto bez pieczenia, to tylko z truskawkami ?

Truskawkowa lasagne - ciasto bez pieczenia
Pyszności

26.07.2019 | aktual.: 29.07.2019 17:01

Składniki:

Spód

  1. 200 g herbatniki maślane
  2. 80 g masło roztopione

Wkładka truskawkowa

  1. 600 g truskawki
  2. 3/4 szkl. woda
  3. 2 szt. galaretka truskawkowa

Warstwa śmietankowa

  1. 500 g śmietanka 30%
  2. 150 ml wrzątek
  3. 1 szt. galaretka cytrynowa
  4. 2-3 łyżki cukier puder

Serowa warstwa

  1. 800 g ser z wiaderka
  2. 6 łyżek cukier puder
  3. 5 łyżek jogurt naturalny
  4. 150 ml wrzątek
  5. 1 szt. galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu na ciasto. W blenderze połącz herbatniki maślane oraz roztopione masło. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia.

Obraz

2. Aby przygotować pierwszą warstwę, połącz ze sobą: ser z wiaderka, jogurt naturalny, cukier puder i rozpuszczoną we wrzątku galaretkę cytrynową.

Obraz

3. Przełóż mieszankę do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj warstwę truskawkową. W tym celu na palniku połącz truskawki i wodę. Zblenduj po czym dodaj dwie galaretki. Przelej do formy i ponownie umieść w lodówce na godzinę.

Obraz

5. Czas na ostatnią warstwę. Aby ją przygotować, zmiksuj śmietankę, cukier puder i galaretkę rozpuszczoną we wrzątku.

Obraz

6. Posyp lasagne truskawkową pokruszonymi herbatnikami. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie