Ciasto bez pieczenia Afrodyta jest idealne na każdą okazję. Przygotujesz je w kilka chwil

,,Afrodyta" - czy już sama nazwa tego ciasta nie zapowiada jego przebojowości? Lekkie, pyszne, o doskonale cytrynowym aromacie i rozpływające się w ustach. Czy może być lepszy dodatek do popołudniowej kawy? To idealne ciasto bez pieczenia przygotujesz w 30 minut.

ObrazekCiasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

Ciasto ,,Adrodyta" to kolejna odsłona pomysłowości i cukierniczego kunsztu autorki ,,Słodkiego Bloga". Jak można przeczytać w opisie, jest idealne na lato. Nie możemy się z tym nie zgodzić, ale jednocześnie musimy wtrącić swoje 3 grosze. Naszym zdaniem to ciasto bez pieczenia jest idealne na wszystkie pory roku i dosłownie każdą okazję - od zwykłego czasu dla siebie w niedzielne południe, po imieniny cioci.

Jak to w ciastach bez pieczenia dość często bywa, podstawą ,,Afrodyty" są biszkopty. Autorka bloga już nieraz pokazywała, że przy ich użyciu można robić cuda. A, co również ważne, czas przygotowania takich ciast jest niezwykle krótki. Cudowna propozycja na naprawdę niedługą wolną chwilę.

Obrazek
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

Ciasto bez pieczenia ,,Afrodyta"

  • 250 g serka mascarpone
  • około 20 biszkoptów
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • poncz do biszkoptów: woda z cukrem i sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Galaretkę wsyp do 250 ml gorącej wody, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm. Na jej dno wyłóż biszkopty i skropl je ponczem.

Obrazek
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Słodki Blog

Serek mascarpone wyłóż do miski. Dosyp do niego 1 łyżkę cukru pudru i utrzyj przy pomocy trzepaczki. Teraz stopniowo dodawaj ostudzoną galaretkę cytrynową, cały czas mieszając.

Do drugiej miski wlej śmietankę i ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Następnie połącz obie masy, delikatnie wymieszaj i wylej na ułożoną w formie warstwę biszkoptów. Całość wyrównaj.

Teraz czas na ułożenie kolejnej warstwy z biszkoptów. Nie zapomnij, że je również należy skropić ponczem. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki.

Na patelni połącz masło z wiórkami kokosowymi i łyżką cukru. Smaż do uzyskania złotego koloru, a potem wystudź.

Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj konfiturą brzoskwiniową. Wierzch posyp usmażonymi wiórkami kokosowymi. Przykryj ciasto i z powrotem wstaw je do lodówki. Będzie idealne po spędzeniu tam nocy.

A jeśli szukasz ciekawego przepisu na omlet, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy