Świąteczne ciasto bez pieczenia i ciężkiej pracy. Smakiem wygra nawet z piernikiem
Tak się zatraciłaś w przygotowaniach tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw, że zapomniałaś zupełnie o cieście? A piekarnik ciągle zajęty, więc piernik odpada? Spokojnie - mamy przepis na coś nawet lepszego. Sprawdź ten sposób na ciasto bez pieczenia na Święta, a nie pożałujesz.
18.12.2022 02:06
W przedświątecznym szale może się pogubić. Zwłaszcza jeśli jesteś gospodynią rodzinnego zjazdu. Posprzątać dom, przygotować jedzenie, kupić prezenty... Można o czymś zapomnieć. I zazwyczaj trafia na ciasto. Czym się ratować w takiej sytuacji?
Cóż, możemy śmiało powiedzieć, że nie musisz się wcale ,,ratować". Kto wie, być może po przygotowaniu tego ciasta stwierdzisz, że jest nawet lepsze niż tradycyjny piernik. Nam się spodobało na tyle mocno, że na pewno w tym roku to właśnie je goście zobaczą na naszym stole. Dlatego autorce: prowadzącej kanał na YouTube ,,Smakuj z Maszą", bardzo dziękujemy.
Ciasto bez pieczenia na Święta
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- trzy łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 550 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej (około 500 g)
- 200 g powideł śliwkowych
- 70 g orzechów włoskich
- około 70 g wiórków kokosowych
- przyprawa piernikowa
- suszona żurawina do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wlej połowę mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, dwa żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy bez grudek.
Teraz do garnka wlej pozostałe mleko i zagotuj je. Kiedy tak się stanie, stopniowo zacznij dodawać przygotowane w misce ciasto. Mieszaj intensywnie, aż masa stanie się jednolitym budyniem.
Przełóż zawartość garnka do miski i przykryj folią spożywczą i odłóż do wystygnięcia.
Miękkie masło ubij na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj po trochu przygotowanego budyniu.
2/3 powstałego kremu przełóż do miski, a do reszty dodaj masy krówkowej. Ubij na średnich obrotach.
Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do ubitej masy krówkowej.
Przygotuj formę do ciasta. Idealna będzie taka o wymiarach 30 na 25 centymetrów. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę ułóż z herbatników. Na nich rozprowadź równomiernie połowę masy krówkowej, a później kolejną warstwę herbatników. Je z kolei wysmaruj od wierzchu powidłami śliwkowymi i posyp przyprawą do piernika.
Na powidła wyłóż połowę masy budyniowej. Na nią z powrotem lądują herbatniki, a na nie - druga połowa masy krówkowej. Teraz wyłóż ostatnią już warstwę herbatników, a na nie wylej drugą połowę masy budyniowej. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj z suszoną żurawiną.
Idealne ciasto bez pieczenia na Święta już znasz. Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.