Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Zrób to ciasto chociaż raz, a cała rodzina nie będzie chciała jeść innego deseru. Biały Michałek inspirowany kultowymi cukierkami znika z talerzy w mgnieniu oka. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Co więcej, lista składników to zaledwie kilka produktów. Jest to więc idealny przepis zarówno na niedzielny deser po obiedzie, jak i słodką nagrodę po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na michałkowy krem:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g białej czekolady,
  • 500 g mascarpone,
  • 10 posiekanych cukierków Białe Michałki,
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych.

Pozostałe składniki:

  • 300 g herbatników maślanych,
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 6 posiekanych cukierków Białe Michałki.


O czym warto pamiętać:

  • Podczas siekania orzeszków i cukierków na mniejsze kawałki, wykorzystaj przydatny trik kuchenny. Pomiędzy deską do krojenia a blatem umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną. Dzięki takiemu zabezpieczeniu deska nie będzie przesuwać się, a ty bez problemu w szybki sposób podzielisz potrzebne produkty na mniejsze kawałki.
  • Ściereczkę możesz zastąpić ręcznikiem kuchennym. Oczywiście on również musi być wcześniej zanurzony w wodzie.
  • Przed połączeniem śmietankowo-czekoladowej mieszanki z mascarpone, upewnij się, że pierwszy element na pewno jest dobrze przestudzony. W przeciwnym wypadku krem może się zważyć.
  • Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się pierwsza warstwa herbatników. Następnie rozprowadź część kremu, dodaj kolejną warstwę ciasteczek, dżem porzeczkowy, trzecią warstwę herbatników oraz krem. Na koniec rozsyp na deserze płatki migdałów i pokruszone cukierki.
  • Do przepisu użyliśmy formy o wymiarach: 34x24 cm.
  • Gotowy deser wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Więcej wideo
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodzinyRozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niejGruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnikaUdka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Wybrane dla Ciebie
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam