Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Zrób to ciasto chociaż raz, a cała rodzina nie będzie chciała jeść innego deseru. Biały Michałek inspirowany kultowymi cukierkami znika z talerzy w mgnieniu oka. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Co więcej, lista składników to zaledwie kilka produktów. Jest to więc idealny przepis zarówno na niedzielny deser po obiedzie, jak i słodką nagrodę po ciężkim dniu w środku zapracowanego tygodnia. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na michałkowy krem:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g białej czekolady,
- 500 g mascarpone,
- 10 posiekanych cukierków Białe Michałki,
- 50 g posiekanych orzeszków ziemnych.
Pozostałe składniki:
- 300 g herbatników maślanych,
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
- 4 łyżki migdałów w płatkach,
- 6 posiekanych cukierków Białe Michałki.
O czym warto pamiętać:
- Podczas siekania orzeszków i cukierków na mniejsze kawałki, wykorzystaj przydatny trik kuchenny. Pomiędzy deską do krojenia a blatem umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną. Dzięki takiemu zabezpieczeniu deska nie będzie przesuwać się, a ty bez problemu w szybki sposób podzielisz potrzebne produkty na mniejsze kawałki.
- Ściereczkę możesz zastąpić ręcznikiem kuchennym. Oczywiście on również musi być wcześniej zanurzony w wodzie.
- Przed połączeniem śmietankowo-czekoladowej mieszanki z mascarpone, upewnij się, że pierwszy element na pewno jest dobrze przestudzony. W przeciwnym wypadku krem może się zważyć.
- Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się pierwsza warstwa herbatników. Następnie rozprowadź część kremu, dodaj kolejną warstwę ciasteczek, dżem porzeczkowy, trzecią warstwę herbatników oraz krem. Na koniec rozsyp na deserze płatki migdałów i pokruszone cukierki.
- Do przepisu użyliśmy formy o wymiarach: 34x24 cm.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.