Ciasto brownie z masłem orzechowym i szpinakiem

Ciasto brownie na słodko może zawierać w sobie również warzywa, a najlepiej świadczy o tym ten przepis. To kolejny film w ramach cyklu #ukrytewarzywa.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Brownie

  1. 1 szkl. puree ze szpinaku
  2. 1/3 szkl. brązowy cukier
  3. 1/3 szkl. biały cukier
  4. 1/2 szkl. mąka
  5. 1/4 szkl. masło roztopione
  6. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  7. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  8. 1/2 szkl. kakao
  9. 1/2 szkl. czekolada gorzka roztopiona
  10. kilka łyżek woda

Warstwa z masła orzechowego

  1. 3/4 szkl. masło orzechowe
  2. 1/2 szkl. masło miękkie
  3. 1 szkl. cukier puder
  4. 2 łyżki mleko

Sposób przygotowania:

1. Umieść szpinak w blenderze. Dodaj do niego kilka łyżek wody, aby stworzyć puree.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą: cukier biały, cukier brązowy, roztopione masło i czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz wcześniej przygotowane puree.

Obrazek

3. Czas połączyć suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Połącz obie mieszanki i wstaw brownie do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj: masło orzechowe, miękkie masło, cukier puder i mleko.

Obrazek

6. Na ostudzonym brownie umieść drugą warstwę i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu