PrzepisCiasto brownie z masłem orzechowym i szpinakiem

Ciasto brownie z masłem orzechowym i szpinakiem

Ciasto brownie na słodko może zawierać w sobie również warzywa, a najlepiej świadczy o tym ten przepis. To kolejny film w ramach cyklu #ukrytewarzywa.

Ciasto brownie z masłem orzechowym i szpinakiem
Pyszności

26.09.2019 | aktual.: 31.10.2019 15:21

Składniki:

Brownie

  1. 1 szkl. puree ze szpinaku
  2. 1/3 szkl. brązowy cukier
  3. 1/3 szkl. biały cukier
  4. 1/2 szkl. mąka
  5. 1/4 szkl. masło roztopione
  6. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  7. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  8. 1/2 szkl. kakao
  9. 1/2 szkl. czekolada gorzka roztopiona
  10. kilka łyżek woda

Warstwa z masła orzechowego

  1. 3/4 szkl. masło orzechowe
  2. 1/2 szkl. masło miękkie
  3. 1 szkl. cukier puder
  4. 2 łyżki mleko

Sposób przygotowania:

1. Umieść szpinak w blenderze. Dodaj do niego kilka łyżek wody, aby stworzyć puree.

Obraz

2. W misce połącz ze sobą: cukier biały, cukier brązowy, roztopione masło i czekoladę, ekstrakt waniliowy oraz wcześniej przygotowane puree.

Obraz

3. Czas połączyć suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Połącz obie mieszanki i wstaw brownie do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj: masło orzechowe, miękkie masło, cukier puder i mleko.

Obraz

6. Na ostudzonym brownie umieść drugą warstwę i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz