PrzepisCiasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to jedno z tych wypieków, któremu nie potrafimy powiedzieć nie. Nawet kiedy wydaje się nam, że nie jesteśmy już nic w stanie zjeść, wystarczy jedno spojrzenie na pyszny deser i nagle robimy się głodni ?
Pyszności
Składniki:
Ciasto kruche
480 g mąka
250 g masło z lodówki
65 g cukier puder
200 g serek homogenizowany
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Pozostałe składniki
1,5 puszki brzoskiwnie
80 g budyń śmietankowy
3 szkl. mleko
5 łyżek cukier
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce przygotuj mieszankę na ciasto kruche. W tym celu połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, serek homogenizowany oraz proszek do pieczenia.
2. Podziel ciasto na pół. Jedną część umieść w formie do pieczenia. Nakłuj ciasto przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
3. W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W osobnej miseczce połącz budynie i szklankę mleka. Następnie przelej powoli do garnka. Gotuj przez chwilę.
4. Na ostudzonym spodzie ułóż mieszankę budyniową. Następnie ułóż brzoskwinie i na górze umieść drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).