PrzepisCiasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to jedno z tych wypieków, któremu nie potrafimy powiedzieć nie. Nawet kiedy wydaje się nam, że nie jesteśmy już nic w stanie zjeść, wystarczy jedno spojrzenie na pyszny deser i nagle robimy się głodni ?

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - idealne na każdą okazję!
Pyszności

12.07.2019 | aktual.: 12.07.2019 14:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 480 g mąka
  2. 250 g masło z lodówki
  3. 65 g cukier puder
  4. 200 g serek homogenizowany
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Pozostałe składniki

  1. 1,5 puszki brzoskiwnie
  2. 80 g budyń śmietankowy
  3. 3 szkl. mleko
  4. 5 łyżek cukier

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce przygotuj mieszankę na ciasto kruche. W tym celu połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, serek homogenizowany oraz proszek do pieczenia.

Obraz

2. Podziel ciasto na pół. Jedną część umieść w formie do pieczenia. Nakłuj ciasto przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W osobnej miseczce połącz budynie i szklankę mleka. Następnie przelej powoli do garnka. Gotuj przez chwilę.

Obraz

4. Na ostudzonym spodzie ułóż mieszankę budyniową. Następnie ułóż brzoskwinie i na górze umieść drugą część ciasta. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz