Ciasto cynamonowe z kremem maślanym

Ciasto cynamonowe z kremem maślanym to genialny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu deser, który podbije Wasze serca od pierwszego kęsa. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 1,5 szkl. mąka
  2. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 115 g masło roztopione
  7. 1 szczypta sól
  8. 3/4 szkl. mleko

Mieszanka z cynamonem

  1. 1 łyżka cynamon
  2. 1 łyżka mąka
  3. 60 g masło miękkie
  4. 1/3 szkl. brązowy cukier

Krem maślany

  1. 3/4 szkl. cukier puder
  2. 3 łyżki masło miękkie
  3. 140 g serek śmietankowy
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 2 łyżki mleko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz soli.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia.

Obrazek

3. Teraz stwórz miks cynamonowy. W tym celu połącz: miękkie masło, brązowy cukier, cynamon i łyżkę mąki.

Obrazek

4. Umieść kleksy z mieszanki z cynamonem w formie i rozprowadź je przy pomocy noża lub widelca. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj krem maślany, łącząc: miękkie masło, cukier puder, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy i mleko.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka