Ciasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser

Ciasto cytrynowe to kultowa i sprawdzona propozycja, którą zna każdy z nas. Dziś postanowiliśmy wzbogacić ją o borówki, tworząc wystrzałową kombinację!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

II warstwa

  1. 3/4 szkl. mąka
  2. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  3. 2 szt. jajka
  4. 1 szt. cytyna sok i skórka
  5. 200 g borówki
  6. 1 szkl. cukier

Spód

  1. 200 g masło miękkie
  2. 2 szkl. mąka
  3. 1/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto kruche, łącząc ze sobą: miękkie masło, mąkę i cukier.

Obrazek

2. Umieść ciasto w formie do pieczenia nasmarowanej masłem. Piecz spód przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas na drugą warstwę. W tym celu połącz: cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść mieszankę w blaszce do pieczenia i dodaj borówki. Piecz całość przez 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd