PrzepisCiasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser
Ciasto cytrynowe z borówkami idealne na niedzielny deser
Ciasto cytrynowe to kultowa i sprawdzona propozycja, którą zna każdy z nas. Dziś postanowiliśmy wzbogacić ją o borówki, tworząc wystrzałową kombinację!
Pyszności
06.09.2019 | aktual.: 19.03.2024 09:50
Składniki:
II warstwa
3/4 szkl. mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. jajka
1 szt. cytyna sok i skórka
200 g borówki
1 szkl. cukier
Spód
200 g masło miękkie
2 szkl. mąka
1/4 szkl. cukier
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto kruche, łącząc ze sobą: miękkie masło, mąkę i cukier.
2. Umieść ciasto w formie do pieczenia nasmarowanej masłem. Piecz spód przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
3. Czas na drugą warstwę. W tym celu połącz: cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny.
4. Jako kolejne składniki dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
5. Umieść mieszankę w blaszce do pieczenia i dodaj borówki. Piecz całość przez 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).