PrzepisWlej do ciasta czekoladowego ukochany napój Polaków. Wyjdzie intensywne i dużo pyszniejsze niż zazwyczaj

Wlej do ciasta czekoladowego ukochany napój Polaków. Wyjdzie intensywne i dużo pyszniejsze niż zazwyczaj

Pewien znany, gazowany napój może sprawić że ciasto nabierze zupełnie nowego wymiaru. Niesamowita lekkość, puszystość i delikatność, jaką będzie się charakteryzował ten smakołyk, zaskoczy każdego. Gotowa na ciasto czekoladowe z colą? Oto one, od A do Z.

Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva
Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva

Dość popularnym sposobem przyrządzania naleśników jest dodanie do nich wody gazowanej. Napowietrzenie ciasta dodaje mu subtelnej struktury i łagodności. A może by tak pójść nieco dalej i do ciasta czekoladowego dodać... coli? Nie będziemy owijać w bawełnę. To po prostu strzał w dziesiątkę.

Jeśli więc spodziewasz się wizyty gości i szukasz inspiracji do stworzenia ciasta innego niż wszystkie, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Powiemy nawet więcej: nie zdradzaj gościom tajnego składnika tego deseru tak od razu. Powiedz im dopiero, gdy sami spytają, jak osiągnęłaś taki efekt. Będą zaskoczeni i wniebowzięci!

Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva
Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva

Oto przepis, którego na pewno nie możesz się już doczekać.

Puszyste ciasto czekoladowe z colą

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • bułka tarta
  • 200 ml coli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g kakao
  • 2 jajka
  • 140 ml śmietany 18%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

W garnuszku umieść masło, cukier zwykły i waniliowy. Podgrzej wszystko na małym ogniu, mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą dodaj kakao, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz przygotuj miskę. Dodaj do niej roztrzepane jajka, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do ostudzonej mieszanki kakaowej.

Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Następnie połącz zawartość obu misek i zmiksuj całość do połączenia się składników.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz około 50 minut. Później wystaw ciasto do ostygnięcia.

Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva
Ciasto czekoladowe z colą - Pyszności; foto: Canva

Tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie połącz ją ze śmietanką kremówką. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch ciasta i odstaw do stężenia.

Poznałaś już ciasto czekoladowe z colą. Ale możesz szukasz dalszych słodkich inspiracji? Rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie