Wlej do ciasta czekoladowego ukochany napój Polaków. Wyjdzie intensywne i dużo pyszniejsze niż zazwyczaj
Pewien znany, gazowany napój może sprawić że ciasto nabierze zupełnie nowego wymiaru. Niesamowita lekkość, puszystość i delikatność, jaką będzie się charakteryzował ten smakołyk, zaskoczy każdego. Gotowa na ciasto czekoladowe z colą? Oto one, od A do Z.
Dość popularnym sposobem przyrządzania naleśników jest dodanie do nich wody gazowanej. Napowietrzenie ciasta dodaje mu subtelnej struktury i łagodności. A może by tak pójść nieco dalej i do ciasta czekoladowego dodać... coli? Nie będziemy owijać w bawełnę. To po prostu strzał w dziesiątkę.
Jeśli więc spodziewasz się wizyty gości i szukasz inspiracji do stworzenia ciasta innego niż wszystkie, ten przepis będzie dla ciebie idealny. Powiemy nawet więcej: nie zdradzaj gościom tajnego składnika tego deseru tak od razu. Powiedz im dopiero, gdy sami spytają, jak osiągnęłaś taki efekt. Będą zaskoczeni i wniebowzięci!
Oto przepis, którego na pewno nie możesz się już doczekać.
Puszyste ciasto czekoladowe z colą
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- bułka tarta
- 200 ml coli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 75 g kakao
- 2 jajka
- 140 ml śmietany 18%
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
W garnuszku umieść masło, cukier zwykły i waniliowy. Podgrzej wszystko na małym ogniu, mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą dodaj kakao, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz przygotuj miskę. Dodaj do niej roztrzepane jajka, śmietanę oraz colę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do ostudzonej mieszanki kakaowej.
Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Następnie połącz zawartość obu misek i zmiksuj całość do połączenia się składników.
Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a następnie wlej do niej przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz około 50 minut. Później wystaw ciasto do ostygnięcia.
Tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie połącz ją ze śmietanką kremówką. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch ciasta i odstaw do stężenia.
Poznałaś już ciasto czekoladowe z colą. Ale możesz szukasz dalszych słodkich inspiracji? Rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.