PrzepisDeseryCiasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ten deser to spełnienie marzeń dla osób, które kochają wino. I musimy przyznać, że połączenie tego trunku z ciastem czekoladowym to prawdziwy strzał w 10!

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 90 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. brązowy cukier
  3. 1,5 szkl. mąka
  4. 1/2 szkl. biały cukier
  5. 2 szt. jajka
  6. 3/4 szkl. kakao
  7. 1 łyżeczka cynamon
  8. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  9. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  10. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  11. 3/4 szkl. wino czerwone półsłodkie

Polewa czekoladowa

  1. 1 szkl. płatki czekoladowe
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1 łyżka olej kokosowy

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz w mikserze: masło, cukier brązowy i biały.

Obraz

2. Następnie dodaj jajka (stopniowo), ekstrakt waniliowy oraz czerwone wino.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać również mąki, kakao, cynamonu, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Obraz

4. Powstałą masę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladowe dropsy zalej ciepłą śmietanką i dodaj olej kokosowy.

Obraz

6. Rozprowadź polewę na cieście i to wszystko!

Obraz

Wybrane dla Ciebie