Ciasto czekoladowe z truskawkami to gotowy przepis na udany deser na każdą okazję. Dlatego też taka receptura musi znaleźć się w Twojej kuchni i dzięki nam stanie się to jeszcze dziś ?
Pyszności
Składniki:
Spód ciasta
1 szkl. cukier
1/4 szkl. kakao
1/2 szkl. wrzątek
3/4 szkl. mąka tortowa
3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki soda oczyszczona
1 szt. jajko
1/2 łyżeczki sól
1/2 szkl. mleko
1/4 szkl. olej
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Masa czekoladowa
6 łyżek masło
350 g czekolada gorzka
100 g biała czekolada
2/3 szkl. cukier puder
500 ml śmietanka 30%
2 opakowania truskawki
1 szt. galaretka cytrynowa
100 ml wrzątek
Polewa czekoladowa
2/3 szkl. śmietanka 30%
150 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na biszkopt. W tym celu połącz suche składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
2. Następnie dodaj płynne składniki: jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wrzątek na koniec. Zmiksowaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
3. Czas na masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką i białą. Nie zapomnij dodać do miski masła.
4. W osobnej misce przygotuj galaretkę cytrynową. Po czym odstaw do ostudzenia.
5. Gdy roztopione czekolady i galaretka będą stygły, ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
6. Powoli dodaj ostudzoną galaretkę cytrynową oraz rozpuszczone czekolady.
7. Umieść 3/4 masy na ostudzonym biszkopcie. Potem ułóż truskawki. Na wierzchu rozprowadź resztę masy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
8. Po tym czasie wyjmij deser i polej go polewą czekoladową, którą przygotujesz z gorzkiej czekolady i śmietanki. Wstaw ponownie ciasto do lodówki. Tym razem na godzinę.