Pyszne ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami to gotowy przepis na udany deser na każdą okazję. Dlatego też taka receptura musi znaleźć się w Twojej kuchni i dzięki nam stanie się to jeszcze dziś ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód ciasta

  1. 1 szkl. cukier
  2. 1/4 szkl. kakao
  3. 1/2 szkl. wrzątek
  4. 3/4 szkl. mąka tortowa
  5. 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  7. 1 szt. jajko
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 szkl. mleko
  10. 1/4 szkl. olej
  11. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Masa czekoladowa

  1. 6 łyżek masło
  2. 350 g czekolada gorzka
  3. 100 g biała czekolada
  4. 2/3 szkl. cukier puder
  5. 500 ml śmietanka 30%
  6. 2 opakowania truskawki
  7. 1 szt. galaretka cytrynowa
  8. 100 ml wrzątek

Polewa czekoladowa

  1. 2/3 szkl. śmietanka 30%
  2. 150 g czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na biszkopt. W tym celu połącz suche składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.

Obrazek

2. Następnie dodaj płynne składniki: jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wrzątek na koniec. Zmiksowaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Czas na masę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką i białą. Nie zapomnij dodać do miski masła.

Obrazek

4. W osobnej misce przygotuj galaretkę cytrynową. Po czym odstaw do ostudzenia.

Obrazek

5. Gdy roztopione czekolady i galaretka będą stygły, ubij śmietankę 30% z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

Obrazek

6. Powoli dodaj ostudzoną galaretkę cytrynową oraz rozpuszczone czekolady.

Obrazek

7. Umieść 3/4 masy na ostudzonym biszkopcie. Potem ułóż truskawki. Na wierzchu rozprowadź resztę masy i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Obrazek

8. Po tym czasie wyjmij deser i polej go polewą czekoladową, którą przygotujesz z gorzkiej czekolady i śmietanki. Wstaw ponownie ciasto do lodówki. Tym razem na godzinę.

Obrazek
Ciasto czekoladowe - Pyszności

9. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie