PrzepisDeseryCiasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Takiej kombinacji nie sposób odmówić.

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka
Pyszności

10.12.2020 | aktual.: 15.12.2020 11:14

Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 250 g mąka
  2. 7 g suche drożdze
  3. 2 łyżki cukier
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 150 g konfitura malinowa
  6. 20 g płatki migdałów
  7. 40 g dropsy czekoladowe

Dodatki

  1. 1 łyżka chude mleko do smarowania
  2. 1 łyżka cukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier i suche drożdże. Na koniec dodaj mleko i uformuj ciasto. Teraz odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.

Obraz

2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim malinową konfiturę.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj dropsy czekoladowe i migdały w płatkach. Zwiń w rulon i natnij go wzdłuż.

Obraz

4. Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.

Obraz

5. Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie