Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka

Ciasto drożdżowe w formie świątecznego wianuszka zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Takiej kombinacji nie sposób odmówić.

Obrazek
Pyszności

Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 250 g mąka
  2. 7 g suche drożdze
  3. 2 łyżki cukier
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 150 g konfitura malinowa
  6. 20 g płatki migdałów
  7. 40 g dropsy czekoladowe

Dodatki

  1. 1 łyżka chude mleko do smarowania
  2. 1 łyżka cukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mąkę, cukier i suche drożdże. Na koniec dodaj mleko i uformuj ciasto. Teraz odstaw je w ciepłe miejsce na 60 minut.

Obrazek

2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim malinową konfiturę.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj dropsy czekoladowe i migdały w płatkach. Zwiń w rulon i natnij go wzdłuż.

Obrazek

4. Teraz poprzeplataj obie końcówki i uformuj z niego koło.

Obrazek

5. Przełóż ciasto francuskie do Ovi, posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Przestudzone ciasto udekoruj wstążką. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek