PrzepisCiasto drożdżowe z truskawkami w formie roladek

Ciasto drożdżowe z truskawkami w formie roladek

Ciasto drożdżowe z truskawkami w formie roladek
Pyszności

31.07.2019 12:00, aktual.: 03.11.2019 10:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto drożdżowe z truskawkami to nasza ulubiona kombinacja tego lata. Z ogromną przyjemnością pragniemy podzielić się nią również z Tobą. Będziesz zachwycona, podobnie jak nasi bliscy, którzy nie potrafią się jej oprzeć!

Składniki:

Nadzienie

  1. 1 opakowanie truskawki
  2. 1/3 szkl. cukier brązowy

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka
  2. 7 g drożdże suche
  3. 1-2 szt. jajka
  4. 200 ml mleko ciepłe
  5. 50 g cukier puder
  6. 3 łyżki masło roztopione

Lukier

  1. 1/2 szkl. cukier puder
  2. 3 łyżki mleko

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, drożdże, masło, ciepłe mleko, jajka i cukier puder. Stwórz ciasto i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.

Obraz

2. W misce połącz ze sobą truskawki i cukier brązowy.

Obraz

3. Rozwałkuj ciasto drożdżowe i rozprowadź na nim truskawkową mieszankę.

Obraz

4. Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

5. Umieść roladki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj lukier, łącząc ze sobą cukier puder i mleko. Polej gotowe roladki lukrem. Smacznego!

Obraz