Ciasto jogurtowe z pomarańczami

Ciasto jogurtowe z pomarańczami to idealny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy, jak i niedzielny deser dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu naszego ciasta jogurtowego pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 3/4 szkl. cukier
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 4 łyżki sok pomarańczowy
  4. 1 szt. pomarańcza
  5. 3/4 szkl. woda

Składniki na ciasto

  1. 400 g jogurt grecki
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szczypta sól
  4. 1,5 szkl. mąka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1 szkl. cukier
  7. 1 szt. pomarańcza skórka stara na tarce i sok
  8. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  9. 1/3 szkl. olej

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia jogurtu i cukru. Następnie zacznij dodawać stopniowo jajka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: skórkę i sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, olej,

Obrazek

3. ...mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie na palniku w patelni umieść wodę, cukier i plastry pomarańczy. Gotuj ok. 20 minut, obracając co jakiś czas na drugą stronę. Następnie przenieś kawałki pomarańczy na kratkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Obrazek

6. Nie zapomnij także przygotować domowego lukru, łącząc ze sobą cukier puder i sok pomarańczowy. Teraz wystarczy, że udekorujesz ciasto lukrem i pomarańczami.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni