Ciasto Lion bez pieczenia – na herbatnikach i z mascarpone. Przepis, składniki i przygotowanie
Ciasta inspirowane znanymi słodyczami to jeden z naszych ulubionych tematów w kuchni. Uwielbiamy przekształcać znane batony w pyszne desery. I tak stworzyliśmy ciasto Lion bez pieczenia!
17.11.2021 | aktual.: 15.03.2024 14:07
Ciasto Lion bez pieczenia z mascarpone i na herbatnikach. Prosty przepis
Kiedy po wizycie w pobliskim sklepie, gdzie szukaliśmy czegoś słodkiego do kawy, na biurku wylądował znany baton Lion od razu pojawił się pomysł: zróbmy takie ciasto! Wtedy na pewno słodkości nam nie zabraknie.
Jak zrobić ciasto Lion bez pieczenia na herbatnikach i z mascarpone? Oto nasz przepis:
Uwielbiamy ciasta bez pieczenia, bo ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wychodzą praktycznie zawsze. Już od pierwszego kęsa wiedzieliśmy – ciasto Lion bez pieczenia to po prostu strzał w dziesiątkę!
Ma jedną wadę, w lodówce musi spędzić kilka godzin, więc jego przygotowanie jest prawdziwym treningiem cierpliwości. Ale kiedy zaglądanie do lodówki i czekanie na ciasto zamieni się w porcję pyszności na talerzu, to nie pożałujesz ani minuty. Po prostu genialne!
Ciasto Lion na herbatnikach hitem imprezy
To ciasto to pyszna propozycja na imprezy, kinderbale, a nawet na urodziny i święta, jako mała odskocznia od klasycznych ciast, takich jak serniki.
Przepis na ciasto Lion bez pieczenia na herbatnikach i z mascarpone poniżej. Składniki i przygotowanie wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki
Ciasto Lion bez pieczenia – składniki
- 400 g herbatników maślanych
- 400 g masy kajmakowej
- 150 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 750 g serka mascarpone
- 5 batoników Lion
- 500 ml śmietanki 36%
Przygotowanie ciasta Lion bez pieczenia zajmie Ci naprawdę chwilę!
Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników. Herbatniki do ciasta Lion bez pieczenia wyłóż tak, żeby przykryły całe dno formy.
Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Żeby śmietana dobrze się ubijała pamiętaj o tym, żeby wcześniej porządnie ją schłodzić. Przed samym ubijaniem możesz na kilka minut wrzucić miskę (w której będziesz ubijać) do zamrażarki.
Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Jeśli w sklepie nie znajdziesz śmietany 36%, to sięgnij po popularniejszą 30%. Pamiętaj jednak, żeby ubić ją na sztywno.
- Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.
I gotowe!
Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki. Smacznego! Przepis na ciasto Lion bez pieczenia na herbatnikach i z mascarpone koniecznie poleć znajomym. Będą zachwyceni.