Pyszne ciasto makaronowe z serem i aromatycznym sosem. Idealne dla miłośników makaronów!

Makaron to wspaniały posiłek, ponieważ nie dość, że jest bardzo smaczny, to można przyrządzić go na mnóstwo sposobów. Od wyboru do koloru - każdy znajdzie coś dla siebie!

Obrazek
Pyszności

W tym artykule zobaczysz niezwykle ciekawy przepis, w którym wykonano zapiekane ciasto makaronowe z aromatycznym sosem bolońskim i serem. Już na sam widok cieknie mi ślinka... Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za przygotowanie tego dania.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 500 g makaron penne ugotowany
  2. 150 g parmezan drobno starty
  3. masło do wysmarowania formy
  4. 2 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2 ząbki czosnek posiekany
  6. 500 g mięso wołowe zmielone
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 2 łyżeczki sól
  9. 800 g sos boloński
  10. 300 g ser mozzarella starty
Sposób przygotowania:
1. Włóż makaron do dużej miski. Dodaj do niego parmezan i dokładnie wymieszaj.
2. Nasmaruj okrągłą formę do tortów cienką warstwą masła.
3. Poukładaj pionowo rurki makaronu w formie, jedna przy drugiej. Ten krok jest nieco pracochłonny, ale uwierz mi, że to danie jest tego warte!
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią posiekane ząbki czosnku. Delikatnie go podsmaż i uważaj, aby go nie przypalić.
5. Kiedy czosnek będzie podsmażony, dodaj do niego zmielone mięso wołowe i przypraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione i dosmażone.
6. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj do niego sos boloński. Wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, zdejmij z ognia.
7. Równomiernie nasmaruj wierzchnią część makaronu w tortownicy przygotowanym sosem.
8. Na koniec, posyp wszystko startą mozzarellą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
9. Po 30 minutach wyjmij z piekarnika. Delikatnie zdejmij boki tortownicy, a następnie pokrój danie tak samo jak tort.
10. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji