PrzepisCiasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Jak ciasto marchewkowe, to tylko z orzechami! Do tego dodaliśmy pyszny krem, tworząc niesamowitą mieszankę smaków. Po prostu palce lizać!

Ciasto marchewkowe z orzechami
Pyszności

04.10.2019 | aktual.: 07.10.2019 13:44

Składniki:

Składniki na ciasto

  1. 2 szt. marchewka starta na małych oczkach
  2. 3 szt. jajka
  3. 1,5 łyżeczki cynamon
  4. 1 szkl. orzechy włoskie posiekane
  5. 1 szkl. mąka
  6. 1/3 szkl. cukier biały
  7. 1/3 szkl. cukier brązowy
  8. 1/3 szkl. olej
  9. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  10. 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

Krem

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 250 g serek mascarpone
  3. 1 opakowanie galaretka krystaliczna
  4. 3/4 szkl. wrzątek

Sposób przygotowania:

1. W mikserze połącz ze sobą jajka, cukier biały i brązowy.

Obraz

2. Po chwili zacznij dodawać stopniowo mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz olej.

Obraz

3. Czas dodać posiekane orzechy i starte marchewki.

Obraz

4. Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Ubij śmietankę. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i ostudzoną galaretkę.

Obraz

6. Kiedy ciasto nie będzie już ciepłe, podziel je na 2 części.

Obraz

7. Spód ponownie umieść w formie do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną masę i ułóż delikatnie drugą część ciasta. I po raz kolejny rozprowadź masę. Wstaw ciasto na 2 godziny do lodówki.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie