Ciasto migdałowe siostry Anastazji. Zrobisz je bez włączania piekarnika

Przepisy od siostry Anastazji to prawdziwy hit, gdy weźmiemy pod uwagę dania kuchni polskiej. Tym razem przyszła kolej na coś słodkiego. Zobacz, jak zrobić ciasto migdałowe siostry Anastazji. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że przygotujesz je bez pieczenia.

ObrazekPyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV
Karol Wiak

Ciasto migdałowe siostry Anastazji - wyjątkowa słodycz bez pieczenia

Nie ulega żadnej wątpliwości, że siostra Anastazja to wyjątkowy kulinarny autorytet. Jej specjalnością są przede wszystkim dania kuchni polskiej. Tym razem, postanowiliśmy ci zaprezentować recepturę na wyjątkowe ciasto. Musisz je przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej. Jednak możesz być pewny, że jego smak, wynagrodzi każdą minutę czekania. Ciasto migdałowe siostry Anastazji przygotujesz bez konieczności pieczenia. Proste przygotowanie i wyjątkowy smak - to najważniejsze atuty tego właśnie ciasta.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Jak przygotować ciasto migdałowe siostry Anastazji?

Zgodnie z tym, co zostało już wcześniej wspomniane, przygotowanie tego ciasta najlepiej jest rozpocząć dzień przed. Jest to spowodowane faktem, że musi ono odstać kilka godzin w lodówce. Poza tym przygotujesz je bez konieczności pieczenia i w naprawdę prosty sposób. Efekt jest wart każdej minuty oczekiwania i twojej pracy.

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej
  • 2 duże opakowania krakersów
  • 100 g płatków migdałowych.

Składniki na krem i bitą śmietanę:

  • szklanka mąki pszennej
  • litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • jajko
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe siostry Anastazji to prawdziwa słodka przyjemność. Zanim jednak będziesz mógł się nim rozkoszować, to zadbaj o każdy szczegół, związany z jego przygotowaniem. Rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Do garnka należy wlać 3 szklanki mleka, masło, cukier i je zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść mąki i budyń. Wymieszaj je starannie, wbij jajko, wymieszaj całość jeszcze raz. Później wlej cienką strugą płyn do gorącego mleka i wymieszaj do uzyskania efektu gęstego kremu i następnie odstaw do wystudzenia.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Teraz czas na przygotowanie ciasta. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę krakersów i równomiernie rozprowadź na niej masę krówkową. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów i wyłóż ostudzoną masę budyniową. Po wyrównaniu należy przykryć ją ostatnią warstwą krakersów. Teraz kolej na przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Ubijaj śmietankę, dodając do niej cukier, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Górę ciasta ozdób płatkami migdałowymi i wstaw na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Lubisz ciasta bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasto szyszkowa dama:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni