Ciasto migdałowe siostry Anastazji. Zrobisz je bez włączania piekarnika
Przepisy od siostry Anastazji to prawdziwy hit, gdy weźmiemy pod uwagę dania kuchni polskiej. Tym razem przyszła kolej na coś słodkiego. Zobacz, jak zrobić ciasto migdałowe siostry Anastazji. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że przygotujesz je bez pieczenia.
16.01.2023 17:00
Ciasto migdałowe siostry Anastazji - wyjątkowa słodycz bez pieczenia
Nie ulega żadnej wątpliwości, że siostra Anastazja to wyjątkowy kulinarny autorytet. Jej specjalnością są przede wszystkim dania kuchni polskiej. Tym razem, postanowiliśmy ci zaprezentować recepturę na wyjątkowe ciasto. Musisz je przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej. Jednak możesz być pewny, że jego smak, wynagrodzi każdą minutę czekania. Ciasto migdałowe siostry Anastazji przygotujesz bez konieczności pieczenia. Proste przygotowanie i wyjątkowy smak - to najważniejsze atuty tego właśnie ciasta.
Jak przygotować ciasto migdałowe siostry Anastazji?
Zgodnie z tym, co zostało już wcześniej wspomniane, przygotowanie tego ciasta najlepiej jest rozpocząć dzień przed. Jest to spowodowane faktem, że musi ono odstać kilka godzin w lodówce. Poza tym przygotujesz je bez konieczności pieczenia i w naprawdę prosty sposób. Efekt jest wart każdej minuty oczekiwania i twojej pracy.
Składniki:
- puszka masy kajmakowej
- 2 duże opakowania krakersów
- 100 g płatków migdałowych.
Składniki na krem i bitą śmietanę:
- szklanka mąki pszennej
- litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- opakowanie budyniu śmietankowego
- jajko
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietanki 36 proc.
- łyżka żelatyny.
Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe siostry Anastazji to prawdziwa słodka przyjemność. Zanim jednak będziesz mógł się nim rozkoszować, to zadbaj o każdy szczegół, związany z jego przygotowaniem. Rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Do garnka należy wlać 3 szklanki mleka, masło, cukier i je zagotuj. W pozostałej części mleka rozpuść mąki i budyń. Wymieszaj je starannie, wbij jajko, wymieszaj całość jeszcze raz. Później wlej cienką strugą płyn do gorącego mleka i wymieszaj do uzyskania efektu gęstego kremu i następnie odstaw do wystudzenia.
Teraz czas na przygotowanie ciasta. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę krakersów i równomiernie rozprowadź na niej masę krówkową. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów i wyłóż ostudzoną masę budyniową. Po wyrównaniu należy przykryć ją ostatnią warstwą krakersów. Teraz kolej na przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody. Ubijaj śmietankę, dodając do niej cukier, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Górę ciasta ozdób płatkami migdałowymi i wstaw na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasto szyszkowa dama: