WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Ciasto Milky Way bez pieczenia z herbatnikami i bez. Prosty i pyszny przepis

Ciasto Milky Way, to hit każdego rodzinnego spotkania. Ten deser bez pieczenia bez problemu przygotujesz w swoim domu, a jego smak na pewno skradnie każde serce.

Obrazek
Ewa

Ciasto Milky Way bez pieczenia. Przepis z herbatnikami i bez

Kultowe słodycze to jedna z naszych ulubionych inspiracji do tworzenia przepisów. Zamiast sięgać po sklepową wersję batonika, którego rozmiar jest naprawdę mały, postaw na całą blachę domowego ciasta. Zamiana biszkoptu na herbatniki zdecydowanie skraca czas przygotowania. Jednocześnie nie zmienia to tego, że ciasto Milky Way bez pieczenia jest po prostu przepyszne.

Niesamowity smak mlecznego kremu zawdzięczamy mleku w proszku, który tworzy z resztą składników aksamitny, puszysty krem.

Ciasto Milky Way bez pieczenia – czym zastąpić herbatniki? Jeśli masz czas i chęci na upieczenie biszkoptu, to nie ma problemu – możesz nim zastąpić herbatniki. Jeśli, tak jak my, sięgasz jednak po ciastka, postaraj się znaleźć te kakaowe. Będą lepiej komponowały się z resztą składników i sprawią, że ciasto Milky Way będzie smakowało naprawdę jak batonik.

Najgorsze w tym przepisie jest... czekanie! Ciasto Milky Way bez pieczenia powinno odczekać 3-4 h w lodówce, zanim wyląduje na Twoim stole. Herbatniki staną się przyjemnie miękkie i cały smak zespoli się w smakowitą całość. Warto jednak uzbroić się w odrobinę cierpliwości, bo efekt końcowy jest po prostu przepyszny.

Więcej przepisów na pyszne desery inspirowane kultowymi słodyczami znajdziesz na naszym kanale na YouTube.

Przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia z herbatnikami i bez poniżej. Krok po kroku pokazujemy, jak je zrobić.

Składniki

Ciasto Milky Way bez pieczenia – składniki

  1. 3/4 szklanki mleka
  2. 1/2 szklanka cukru
  3. 10 g cukru waniliowego
  4. 200 g masła
  5. 3 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
  6. 350 g herbatników kakaowych
  7. 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto Milky Way bez pieczenia. Zacznij od przygotowania masy

Rozgrzej garnek, a następnie wlej do niego mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy (lub wanilinowy). Mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści, a mieszanka się zagotuje. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Za pomocą miksera ubij masło i stopniowo wlewaj wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka i cukru. Na koniec małymi porcjami wsypuj mleko w proszku i miksuj tak długo, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Cukier waniliowy możesz przygotować samodzielnie w domu. Wsyp cukier do słoika. Laskę wanilii rozetnij na pół i wyciągnij nasionka. Ziarenka i pustą laskę wanilii wymieszaj z cukrem i odłóż na 2 tygodnie.

Przygotuj formę do pieczenia

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto Milky Way bez pieczenia z herbatnikami – w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj warstwami: herbatniki kakaowe, biała masa, herbatniki kakaowe, biała masa i herbatniki kakaowe.

Na koniec na wierzchu ciasta równomiernie rozlej roztopioną gorzką czekoladę. Umieść blaszkę w lodówce na 3-4 godziny. Dzięki temu herbatniki zmiękną, a wszystkie składniki stworzą spójną, harmonijną całość.

Górę tego ciasta możesz dodatkowo udekorować np. wiórkami kokosowymi lub świeżymi malinami.

Na koniec na wierzchu ciasta równomiernie rozlej roztopioną gorzką czekoladę. Umieść blaszkę w lodówce na 3-4 godziny.

Gotowe!

Po kilku godzinach w lodówce ciasto Milky Way bez pieczenia z herbatnikami z naszego przepisu (inny niż Ania Gotuje) jest już gotowe. Pamiętaj, że możesz też wykorzystać biszkopt.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser