PrzepisWlej pół szklanki do ciasta na pierogi. Elastycznością i delikatnością zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię

Wlej pół szklanki do ciasta na pierogi. Elastycznością i delikatnością zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Dzięki temu potrawa jest wyjątkowo delikatna i  rozpływa się w ustach. Okazuje się, że takie właśnie jest ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany. Wspaniale sprawdzi się zarówno do pierogów na słono, jak i na słodko. Poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku.

Ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany - Pyszności; Foto: Canva.com
Ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

02.09.2022 11:51

Ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany odznacza się idealną konsystencją. W związku z tym nie rwie się w trakcie wałkowania. Poza tym podczas gotowania pierogi nie rozpadają się i zachowują swój piękny kształt. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne - z łatwością skryjesz w nim swój ulubiony farsz.

Elastyczne, gładkie ciasto

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Pierogi nie tylko powinny odznaczać się smacznym farszem, ale również delikatnym ciastem. W związku z tym prawie każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pierogową masę. Jeśli jednak nadal poszukujesz tej najlepszej receptury - przychodzimy z pomocą! Ciasto na pierogi ze śmietaną nie ma sobie równych - jest delikatne i elastyczne. Już pół szklanki tego produktu pozytywnie wpływa na właściwości ciasta.  Poza tym praca z nim to sama przyjemność - łatwo się zagniata, nie rwie się i nie klei do stolnicy. 

Ciasto na pierogi ze śmietaną

Gotowe pierogi - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowe pierogi - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj śmietanę, roztopione masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj wodę i wyrabiaj ciasto. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne oraz gładkie.

Gotowe ciasto przykryj lnianą ściereczką bądź miską i odłóż na około 20 - 25 minut. Po tym czasie podziel ciasto na części. Jedną z nich zacznij wałkować, natomiast resztę przykryj wilgotną ściereczką. Wykrawaj koła, nakładaj farsz i lep pierogi.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je kilka minut, a następnie wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierogi na trzy sposoby krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie