Wlej pół szklanki do ciasta na pierogi. Elastycznością i delikatnością zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Dzięki temu potrawa jest wyjątkowo delikatna i  rozpływa się w ustach. Okazuje się, że takie właśnie jest ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany. Wspaniale sprawdzi się zarówno do pierogów na słono, jak i na słodko. Poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku.

ObrazekCiasto na pierogi z dodatkiem śmietany - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ciasto na pierogi z dodatkiem śmietany odznacza się idealną konsystencją. W związku z tym nie rwie się w trakcie wałkowania. Poza tym podczas gotowania pierogi nie rozpadają się i zachowują swój piękny kształt. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne - z łatwością skryjesz w nim swój ulubiony farsz.

Elastyczne, gładkie ciasto

Obrazek
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Pierogi nie tylko powinny odznaczać się smacznym farszem, ale również delikatnym ciastem. W związku z tym prawie każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pierogową masę. Jeśli jednak nadal poszukujesz tej najlepszej receptury - przychodzimy z pomocą! Ciasto na pierogi ze śmietaną nie ma sobie równych - jest delikatne i elastyczne. Już pół szklanki tego produktu pozytywnie wpływa na właściwości ciasta.  Poza tym praca z nim to sama przyjemność - łatwo się zagniata, nie rwie się i nie klei do stolnicy. 

Ciasto na pierogi ze śmietaną

Obrazek
Gotowe pierogi - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj śmietanę, roztopione masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj wodę i wyrabiaj ciasto. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne oraz gładkie.

Gotowe ciasto przykryj lnianą ściereczką bądź miską i odłóż na około 20 - 25 minut. Po tym czasie podziel ciasto na części. Jedną z nich zacznij wałkować, natomiast resztę przykryj wilgotną ściereczką. Wykrawaj koła, nakładaj farsz i lep pierogi.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je kilka minut, a następnie wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierogi na trzy sposoby krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne