Włoski szef kuchni zdradza, jak zrobić idealne ciasto do pizzy. Niewiele osób wie o kluczowej zasadzie

Nie ulega żadnej wątpliwości, że dania kuchni włoskiej należą do kategorii tych ulubionych, gdy weźmiemy pod uwagę potrawy z różnych stron świata. Najbardziej lubimy pizzę. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam przepis na ciasto na pizzę włoskiego szefa kuchni. W takim wydaniu smakuje wybornie!

ObrazekCiasto na pizzę włoskiego szefa kuchni - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Vito Iacopelli
Karol Wiak

Ciasto na pizzę włoskiego szefa kuchni - w czym tkwi jego sekret?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że podstawą każdej pizzy, niezależnie czy włoskiej, czy polskiej, jest ciasto. To w połączeniu z nim, wszystkie dodatki smakują wyśmienicie. Okazuje się, że ciasto na pizzę to nie jest wcale taka prosta sprawa. Każdy ma swoją własną recepturę. Chyba każdy z nas niejednokrotnie zamawiał pizzę z różnych restauracji. Pomimo tego, że to danie przygotowuje się tak samo i w jej skład wchodzą te same składniki, to różnica tkwi właśnie w cieście. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam przepis naciasto na pizzę włoskiego szefa kuchni.

Obrazek
Pizza na migdałowym spodzie - Pyszności; foto: Canva

Poznaj przepis na ciasto na pizzę włoskiego szefa kuchni!

Jak przekonuje Vito Iacopelli, pizza to nie jest wcale taka prosta sprawa. Gwarancją sukcesu będzie odpowiednio przygotowany zaczyn. Dzięki niemu, każde ciasto na pizzę powinno się udać!

Składniki na zaczyn:

  • 300 g mąki
  • 5 g miodu
  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 5 g suchych drożdży.

Składniki na ciasto:

  • 1,2 kg mąki
  • 700 ml wody
  • 40 g soli.

Sposób przygotowania:

Jeśli zdecydowaliście się właśnie na ten przepis na ciasto na pizzę włoskiego szefa kuchni, to należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. Robimy go dzień przed wyrobieniem ciasta. W plastikowej misce łączymy wszystkie składniki na zaczyn, zamykamy pojemnik i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Na następny dzień przystępujemy do wyrabiania ciasta. Do dużej miski wlewamy wodę i dokładnie mieszamy go przez 3 minuty z przygotowanym zaczynem drożdżowym. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie połowy mąki.

Obrazek
Ciasto na pizzę - Pyszności; Foto Canva.com

Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i mieszamy ponownie. Na sam koniec dodajemy pozostałą część mąki i znowu mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy je. Gdy uzyskamy gładką masę, to przykrywamy je miską na 15 minut. Po tym czasie otrzymamy gładkie i nieprzywierające do dłoni ciasto. Na dno miski wylewamy odrobinę oliwy i wrzucamy tam naszą kulkę. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Następnie wyjmujemy kulę i dzielimy ją na trzy części. Z każdej z nich tworzymy trzy kulki. Odkładamy je na posypaną mąką tacę na dwie godziny.

Ciasto na pizzę gotowe. Czas na pieczenie. Tworzymy placek na pizzę i wstawiamy go na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika. Następnie wyjmujemy go i dodajemy ulubione dodatki. Ponownie pieczemy przez 3 minuty. Nasza pizza jest gotowa. Smacznego!

Jeśli lubisz włoską kuchnię, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na włoskie panzerotti. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯