Teściowa co roku robi to ciasto na Wielkanoc. Za każdym razem wzbudza zachwyt
Rewelacyjne ciasto na Wielkanoc, które jest prawdziwym klasykiem wypieków. Fale Dunaju to ciasto, które pokocha cała twoja rodzina.
22.03.2023 | aktual.: 15.09.2023 12:26
Fale Dunaju to wyjątkowy deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkich uroczystościach. Niejednokrotnie dumnie prezentowało się na paterze babci podczas urodzin czy imienin. To ciasto pokochają wszyscy miłośnicy deserów z kremem budyniowym. Całość przełamuje dodatek delikatnie cierpkich wiśni z kompotu. Zachwyca nie tylko podniebienie, ale również oczy- dwukolorowe warstwy świetnie komponują się z czerwonym akcentem owoców. Tego deseru nie może zabraknąć podczas tegorocznej Wielkanocy.
Ciasto na Wielkanoc
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanka mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
Polewa
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki
Dodatkowo
- 300 g wiśni z kompotu
- 50-60 ml likieru wiśniowego
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania pysznego kremu budyniowego. W rondelku zagotuj połowę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy, aby nie było grudek i wlej go cienkim strumieniem do mleka, cały czas mieszając. Odstaw gotowy budyń do wystudzenia. Jeśli nie znajdziesz budyniu bez cukru, zmniejsz ilość słodkości dodawanej do mleka. Masło rozetrzyj przy pomocy miksera na jasny puch. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
2. Wiśnie odcedź, przełóż do miski i zalej likierem, aby zmacerowały. Odstaw na kilka minut. Możesz również pominąć dodatek alkoholu. Jeśli nie masz dostępu do wiśni z kompotu, sięgnij po inne owoce: jabłka, maliny czy nawet kawałki banana.
3. Przejdź do przygotowania ciasta. Do miski wbij jajka i ubij przy pomocy miksera na jasną masę. Stopniowo wlej roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj krótko, aż składniki się połączą. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao oraz mleko i wymieszaj. Jasną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy łyżki rozprowadź ciemną masę. Zrób to ostrożnie, aby warstwy się nie wymieszały. Wyłóż wiśnie i lekko dociśnij, aby zapadły się w ciemną masę. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza i odstaw do wystudzenia.
4. Na wystudzonym cieście rozprowadź krem budyniowy. Polej całość prostą polewą: czekoladę rozpuść z masłem i podgrzewaj, aż powstanie lśniąca masa. Lekko przestudź i rozprowadź na cieście.
Przepis na ciemny Snickers znajdziesz na naszym kanale YouTube