Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka
Ciasto Palce lizać to idealne połączenie chrupkiej bezy, kruchego ciasta kremu śmietankowego i krówkowej masy. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najwybredniejszych gości.
Nazwa tego deseru zdecydowanie nie jest przypadkowa - to pyszne ciasto, które zawsze znajdzie chętnych na dokładkę. Połączenie chrupiącego spodu, słodkiego kremu kajmakowego i puszystej bezy sprawia, że jest to deser, który znika w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka
Ciasto Palce Lizać
To ciasto idealnie łączy w sobie różne teksury - chrupkość, kruchość i aksamitność. To deser, który rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania lub po prostu jako deser do popołudniowej kawy.
Za przygotowanie deseru warto zabrać się dzień wcześniej. Ciasto Palce Lizać powinno spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 4 żółtka.
Beza:
- 4 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego.
Krem krówkowy:
- 150 g miękkiego masła,
- 400 g masy krówkowej.
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- 300 g mascarpone,
- 1 opakowanie śmietan fix.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, zimne masło i wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną wyłóż na spód formy o wymiarach ok. 28x18 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Drugą część owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Krok 2. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec cukier. Wsyp budyń śmietankowy i wymieszaj.
Krok 3. Drugą połową ciasta wyłóż blaszkę do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadź ubitą pianę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 4. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj masę kajmakową i zmiksuj na gładki, jednolity krem.
Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem oraz śmietan fixem. Na koniec dodaj też mascarpone.
Krok 6. Na upieczony kruchy spód wyłóż masę kajmakową. Następnie dodaj ubitą śmietankę z mascarpone i przykryj całość kruchym spodem z bezą.
Krok 7. Gotowe ciasto Palce Lizać wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel na kawałki. Smacznego!