WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

Ciasto Palce lizać to idealne połączenie chrupkiej bezy, kruchego ciasta kremu śmietankowego i krówkowej masy. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najwybredniejszych gości.

Ciasto Palce LizaćCiasto Palce Lizać
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Nazwa tego deseru zdecydowanie nie jest przypadkowa - to pyszne ciasto, które zawsze znajdzie chętnych na dokładkę. Połączenie chrupiącego spodu, słodkiego kremu kajmakowego i puszystej bezy sprawia, że jest to deser, który znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

Ciasto Palce Lizać

To ciasto idealnie łączy w sobie różne teksury - chrupkość, kruchość i aksamitność. To deser, który rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania lub po prostu jako deser do popołudniowej kawy.

Za przygotowanie deseru warto zabrać się dzień wcześniej. Ciasto Palce Lizać powinno spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • 4 żółtka. 

Beza: 

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego. 

Krem krówkowy: 

  • 150 g miękkiego masła,
  • 400 g masy krówkowej. 

Krem śmietankowy: 

  • 600 ml śmietanki 36 proc.,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 300 g mascarpone,
  • 1 opakowanie śmietan fix.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, zimne masło i wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną wyłóż na spód formy o wymiarach ok. 28x18 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Drugą część owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Spód do ciasta Palce Lizać
Spód do ciasta Palce Lizać © Licencjodawca

Krok 2. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec cukier. Wsyp budyń śmietankowy i wymieszaj.

Puszysta piana do bezy
Puszysta piana do bezy © Pyszności

Krok 3. Drugą połową ciasta wyłóż blaszkę do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadź ubitą pianę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza na 20 minut.

Kruchy spód z bezą
Kruchy spód z bezą © Pyszności

Krok 4. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj masę kajmakową i zmiksuj na gładki, jednolity krem.

Krem kajmakowy do ciasta
Krem kajmakowy do ciasta © Licencjodawca

Krok 5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem oraz śmietan fixem. Na koniec dodaj też mascarpone.

Masa śmietankowa z mascarpone
Masa śmietankowa z mascarpone © Licencjodawca

Krok 6. Na upieczony kruchy spód wyłóż masę kajmakową. Następnie dodaj ubitą śmietankę z mascarpone i przykryj całość kruchym spodem z bezą.

Składanie ciasta
Składanie ciasta © Pyszności

Krok 7. Gotowe ciasto Palce Lizać wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel na kawałki. Smacznego!

Ciasto Palce Lizać zachwyca smakiem
Ciasto Palce Lizać zachwyca smakiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀