Delikatne ciasto pierzynka z kremem śmietankowym. Bez dodatku mąki
Ciasto pierzynka to idealny przepis dla wszystkich fanów klasycznej wuzetki. Biszkopt jest niesamowicie lekki i puszysty, z małą ilością mąki.
Ciasto na budyniu
Delikatne i puszyste ciasto czekoladowe z niską zawartością mąki? To jak najbardziej możliwe! Spody do naszej pierzynki powstały z połączenia czekoladowego budyniu, jajek i cukru. Po upieczeniu zamieniają się w lekkie jak chmurka blaty. Całość przełożyliśmy śmietankową masą z delikatnie cytrynową nutą. Ten przepis pokochają wszyscy fani wuzetki- pierzynka jest lżejsza, bardziej puszysta, ale wciąż niesamowicie pyszna. Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste. Przepis z pewnością zagości na długo w Twoim domu- nasi bliscy wciąż dopytują, kiedy znów upieczemy pierzynkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasto pierzynka
Składniki:
Biszkopt budyniowy
- 5 opakowań budyniu czekoladowego (5 x 45 g)
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 g serka homogenizowanego
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubi na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka jaj i całość zmiksuj. Do puszystej masy porcjami dosypuj proszek budyniowy i mieszaj całość drewnianą łyżką.
Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 28 cm. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po tym czasie odstaw blaszkę do wystudzenia.
Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Śmietankę 30% wlej do wysokiej miski i ubij przy pomocy miksera na bitą śmietanę. Dodawaj po łyżce serka homogenizowanego, cały czas miksując. Na koniec dodaj tężejącą galaretkę.
Wystudzone ciasto przedziel na dwie części. Na jednej z nich rozprowadź część przygotowanej masy i przykryj drugim biszkoptem. Wyłóż pozostały krem i posyp całość startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Po tym czasie nasz puszysty deser jest już gotowy. Podziel go na kawałki i serwuj swoim bliskim.
Smacznego!