Ciasto pszczółka to od lat hit każdego przyjęcia. Podajemy sprawdzony przepis, który olśni także twoich gości

Ciasto pszczółka to jeden z deserów, na widok którego słychać tylko okrzyki zachwytu. I nic w tym dziwnego, bo to warstwowe ciasto prezentuje się po prostu niesamowicie.

Obrazek
Ewa

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem- ciasto pszczółka sprawdzi się idealnie. Urocza i prosta dekoracja z brzoskwiń przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Ten deser będzie pyszną dekoracją stołu na imprezę, spotkanie rodzinne czy przyjęcie urodzinowe. Takiego ciasta nie powstydziłby się nawet zawodowy cukiernik, a co najważniejsze- nie potrzebujesz specjalnych sprzętów ani masy cukrowej, aby stworzyć jadalną pszczółkę.

Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Ciasto pszczółka- składniki

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

Krem budyniowy:

200 g masła miękkiego

2 opakowania budyniu waniliowego

3 łyżki cukru

3 szklanki mleka - 1 szklanka połączona z cukrem i budyniem, pozostałe 2 szklanki w rondelku

Mus brzoskwiniowy:

12 sztuk brzoskwiń w syropie

1/2 szklanki syropu z brzoskwiń

3 galaretki brzoskwiniowe

Pszczółki:

9 sztuk brzoskwiń w syropie

50 g białej czekolady

70 g gorzkiej czekolady

Płatki migdałów

Przepis na wyjątkowe ciasto warstwowe

Oddziel żółtka od białej. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie do ubitej piany stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.

Ciasto pszczółka- Pyszności
Ciasto pszczółka- Pyszności

Do ubitych jajek dosypuj stopniowo mąkę oraz kakao. Powstałą masę kakaową przelej do kwadratowej lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto jest już suche w środku.

Ciasto pszczółka- Pyszności
Ciasto pszczółka- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy budyniowej. Do szklanki mleka dodaj cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj, żeby składniki się rozpuściły i żeby nie było grudek.  Pozostałe mleko podgrzej w garnuszku. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i energicznie wymieszaj. Gotuj całość aż budyń zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu! Odstaw masę do wystudzenia.

Budyń- Pyszności
Budyń- Pyszności

Kiedy masa budyniowa się studzi- przygotuj mus owocowy. Brzoskwinie wraz z częścią syropu umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu aż odparuje część wody. Następnie dosyp galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszaj.

Mus brzoskiwiniowy- Pyszności
Mus brzoskiwiniowy- Pyszności

Miękkie masło połącz przy pomocy miksera z wystudzonym budyniem. Upieczony biszkopt podziel na dwa blaty. Rozprowadź masę na pierwszej części biszkoptu i przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

Następnie wylej na biszkopt przygotowany mus brzoskwiniowy. Rozprowadź go po powierzchni ciasta i wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny. W tym czasie mus z galaretką powinien stężeć, a wszystkie warstwy się "przegryzą".

Obrazek

Teraz najprzyjemniejsza część- dekorowanie. Połówki brzoskwiń zamień w urocze pszczółki: przy pomocy białej czekolady i wykałaczki zrób oczy, a z rozpuszczonej ciemnej czekolady paski. Wbij płatki migdałów, które zastąpią czułki. Tak przygotowane pszczółki ułóż na schłodzonym cieście.

Smacznego!

Ciasto pszczółka- Pyszności
Ciasto pszczółka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku