Ciasto pszczółka to od lat hit każdego przyjęcia. Podajemy sprawdzony przepis, który olśni także twoich gości
Ciasto pszczółka to jeden z deserów, na widok którego słychać tylko okrzyki zachwytu. I nic w tym dziwnego, bo to warstwowe ciasto prezentuje się po prostu niesamowicie.
24.08.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:52
Jeśli szukasz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem- ciasto pszczółka sprawdzi się idealnie. Urocza i prosta dekoracja z brzoskwiń przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Ten deser będzie pyszną dekoracją stołu na imprezę, spotkanie rodzinne czy przyjęcie urodzinowe. Takiego ciasta nie powstydziłby się nawet zawodowy cukiernik, a co najważniejsze- nie potrzebujesz specjalnych sprzętów ani masy cukrowej, aby stworzyć jadalną pszczółkę.
Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:
Ciasto pszczółka- składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
Krem budyniowy:
200 g masła miękkiego
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka - 1 szklanka połączona z cukrem i budyniem, pozostałe 2 szklanki w rondelku
Mus brzoskwiniowy:
12 sztuk brzoskwiń w syropie
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
3 galaretki brzoskwiniowe
Pszczółki:
9 sztuk brzoskwiń w syropie
50 g białej czekolady
70 g gorzkiej czekolady
Płatki migdałów
Przepis na wyjątkowe ciasto warstwowe
Oddziel żółtka od białej. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie do ubitej piany stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
Do ubitych jajek dosypuj stopniowo mąkę oraz kakao. Powstałą masę kakaową przelej do kwadratowej lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto jest już suche w środku.
Przejdź do przygotowania masy budyniowej. Do szklanki mleka dodaj cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj, żeby składniki się rozpuściły i żeby nie było grudek. Pozostałe mleko podgrzej w garnuszku. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i energicznie wymieszaj. Gotuj całość aż budyń zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu! Odstaw masę do wystudzenia.
Kiedy masa budyniowa się studzi- przygotuj mus owocowy. Brzoskwinie wraz z częścią syropu umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu aż odparuje część wody. Następnie dosyp galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszaj.
Miękkie masło połącz przy pomocy miksera z wystudzonym budyniem. Upieczony biszkopt podziel na dwa blaty. Rozprowadź masę na pierwszej części biszkoptu i przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie wylej na biszkopt przygotowany mus brzoskwiniowy. Rozprowadź go po powierzchni ciasta i wstaw ponownie do lodówki na 3 godziny. W tym czasie mus z galaretką powinien stężeć, a wszystkie warstwy się "przegryzą".
Teraz najprzyjemniejsza część- dekorowanie. Połówki brzoskwiń zamień w urocze pszczółki: przy pomocy białej czekolady i wykałaczki zrób oczy, a z rozpuszczonej ciemnej czekolady paski. Wbij płatki migdałów, które zastąpią czułki. Tak przygotowane pszczółki ułóż na schłodzonym cieście.
Smacznego!