Czekoladowe ciasto szachownica z serowym nadzieniem. Przepis na ciasto poduszkowiec
Szachownica z nadzieniem – przepis na czekoladowe ciasto. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Słodkość to coś, czego nie możemy sobie odmówić. Sernik i ciasto czekoladowe przygotowujemy w naszych domach najczęściej. Dziś postanowiliśmy połączyć ze sobą te dwa ciasta i stworzyć pyszną szachownicę.
10.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 09:26
Ciasto szachownica – przepis
Jak zrobić ciasto szachownicę? Swoją nazwę ciasto zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi, który upodabnia je do szachownicy. Warstwy pysznego ciasta czekoladowego przenikają się z fantastyczną masą serową. Takie urozmaicenie prostego murzynka sprawi, że Twoi goście natychmiast będą prosić o przepis!
Ciasto to można znaleźć również pod nazwą "poduszkowiec". Wilgotne ciasto zyskuje jeszcze więcej smaku dzięki prostemu dodatkowi twarogu. Największą zaletą jest jednak to, że jest proste do zrobienia- potrzebujesz tylko 20 minut, żeby stworzyć słodkie dzieło. Serowa paski wyglądają pięknie po upieczeniu i są pyszną dekoracją całego ciasta.
Poduszkowiec – składniki do ciasta szachownica
Jakie składniki są potrzebne do ciasta szachownica – poduszkowiec? Sekretem dobrego ciasta wcale nie są wyszukane składniki i skomplikowane połączenia. Najczęściej to w prostocie jest siła, a to ciasto jest tego dowodem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i prawdopodobnie masz je teraz w swojej szafce. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, żeby zabrać się za przygotowanie już teraz!
W przygotowania ciasta pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Część czekoladowa
- 160 g mąki tortowej
- 40 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 80 ml oleju
Część serowa
- 300 g twarogu
- 3 łyżki śmietany 22%
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis na szybkie ciasto szachownica
Przygotowanie ciasta szachownica (czas pieczenia) całości zajmie Ci niecałe 20 minut. Zacznij od masy serowej. W misce umieść twaróg półtłusty. Możesz użyć też twarogu sernikowego z wiaderka- wybierz taką opcję, jaką lubisz najbardziej. Do twarogu dodaj śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną i całość połączy przy pomocy blendera na gładką masę.
Następnie przejdź do masy czekoladowej. W misce umieść 4 jaja i cukier i zamień je w gładką, jasną masę. Możesz użyć miksera, blendera lub kuchennej rózgi. Następnie dodaj do środka przesianą przez sitko mąkę. Dzięki temu zabiegowi do ciasta dostanie się z mąką więcej powietrza i będzie bardziej puszyste. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi, żeby składniki się połączyły. Następnie dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Czas zabierać się powoli za pieczenie. Przygotuj tortownicę lub kwadratową blaszkę. Wysmaruj jej spód i brzegi tłuszczem (margaryną lub masłem) i przełóż do środka czekoladową masę.
Teraz przejdź do jasnej, twarogowej masy. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i utwórz na powierzchni czekoladowego ciasta jasną kratkę.
Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Kiedy ciasto przestygnie- udekoruj je cukrem pudrem. Nie rób tego jednak, gdyc ciasto jest ciepłe- cały cukier się wtedy rozpuści.
Przepis WIDEO na ciasto znajdziesz na naszym kanale YouTube: