PrzepisCiasto truskawkowe na waflu

Ciasto truskawkowe na waflu

Ciasto truskawkowe na waflu
Pyszności

26.07.2021 16:00, aktual.: 29.07.2021 09:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto truskawkowe na waflu to idealny pomysł na wakacyjny deser. Kiedy je serwujemy, nasi goście zawsze proszą o dokładkę. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Druga warstwa

  1. 300 g śmietanka 30%
  2. 300 g mascarpone
  3. 4 łyżki cukier puder
  4. 1 szt. galaretka krystaliczna rozpuszczona w 150 ml wrzątku
  5. 1 arkusz wafel

Pierwsza warstwa

  1. 530 g mleko skondensowane
  2. 2 szt. galaretka truskawkowa rozpuszczona w 500 ml wrzątku
  3. 1 szkl. świeże truskawki

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść galaretki we wrzątku. Następnie zmiksuj ją z mlekiem skondensowanym.

Obraz

2. Jako kolejny składnik dodaj świeże truskawki (podzielone na mniejsze kawałki). Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na spodzie formy do pieczenia umieść arkusz wafla. Następnie dodaj miks z truskawkami. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj drugą warstwę. Tym razem zmiksuj śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dodaj do mieszanki rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę krystaliczną.

Obraz

5. Mieszankę przełóż do formy i chłodź przez kolejną godzinę.

Obraz

6. Gotowe ciasto udekoruj owocami i miętą. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także